Івано-Франківськ

Азербайджан та Вірменія почали активні воєнні дії: що відомо

На кордоні почались обстріли з важкої артилерії, повідомляють про загиблих.

7fedc39fce504fd3fe24a684190ac23e

У ніч на 13 вересня на кордоні між Вірменією та Азербайджаном почались військові дії.

Підрозділи ЗС Азербайджану розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних знарядь у напрямку Горіса, Сотка та Джермука.

Міноборони Азербайджану повідомляє зі свого боку, що збройні сили Вірменії вчинили масштабні диверсії на Дашкесанському, Кельбаджарському та Лачинському напрямках.

Про це інформують місцеві ЗМІ, передає ПІК з посиланням на Еспресо TV.

256752 karta Virmenia Azerbajdzhan new 950x687 0 scaled

“Диверсійні групи збройних сил Вірменії в темну пору доби мінували ділянки між позиціями підрозділів азербайджанської армії та дорогами постачання в різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості та наявні ущелини долин. Внаслідок невідкладних заходів, вжитих нашими підрозділами щодо негайного запобігання цим діям, виникли бойові зіткнення”, – заявило Міноборони Азербайджану.

Зазначається, що війна йде майже по всій лінії вірмено-азербайджанського кордону, а російська база тільки-но приводиться в бойову готовність.

Під час нічних брифінгів, які відбулися в міністерствах оборони, обидві країни повідомляють про втрати серед військових та озброєння.

Дії збройних сил Вірменії у Міноборони Азербайджану називають провокаціями, які несуть військову загрозу щодо суверенітету країни.

“Вживаються необхідні заходи для придушення вогневих точок збройних сил Вірменії та недопущення розширення масштабів військового конфлікту”, – йдеться у повідомленні.

У ніч проти 13 вересня прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів засідання Ради безпеки.

На зустрічі ухвалили рішення звернутися до Російської Федерації для застосування положень угоди про Організацію Договору про колективну безпеку через “агресію, здійснену Азербайджаном проти суверенної території Вірменії”.

Як відомо, ОДКБ об’єднує Вірменію, Білорусь, Росію, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан.

Також учасники засідання вирішили звернутися з цього приводу до Ради Безпеки ООН. Вірменський прем’єр-міністр Пашинян висловив надію на адекватну реакцію міжнародної спільноти.

Довідково:

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває ще з 1990-х років. Попередній серйозний епізод вдалося загасити восени 2020 року, коли до Карабаху ввели російських миротворців.

Новий виток конфлікту трапився в березні 2022 року, вже після російського вторгнення до України, але надії українців, що РФ загрузне в новій війни і послабить тиск, не справдилися.

У липні цього року президент Азербайджану звинуватив Росію та Вірменію у порушенні угоди щодо Нагірного Карабаху. За його словами, Міноборони Росії не виконало своєї обіцянки забезпечити виведення вірменських військових із Нагірного Карабаху до червня 2022 року.

 

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagramYoutube та Telegra

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено