Івано-Франківськ

У Галицькому замку покажуть виставу присвячену 80-ій річниці створення УПА

Вистава про реальну історію кохання повстанця «Явора» і зв’язкової Дарини

vyst. scaled

18 вересня, о 19.30, біля стін Галицького замку відбудеться вистава, присвячена 80-ій річниці створення УПА – танцювальний спогад «Чорна хустина» у виконанні ансамблю танцю «Вихор», інформує ПІК пресслужба Галицького замку.

“Галицький замок, як історична споруда, був свідком багатьох військових подій, бачив чимало битв. Сьогодні також в Україні триває війна. Саме тому ця локація є важливою для показу вистави. Основою для сюжету постановки стала реальна історія кохання повстанця на псевдо «Явір» і зв’язкової Дарини. Текст вистави перегукується з сучасними подіями війни в Україні, це історія про людей, які кохають, чекають з надією на перемогу. Однією з тем вистави є  сподівання хлопців-повстанців, що на їх хаті буде розвіватися синьо-жовтий прапор”, – розповідає хореограф-постановник Олександр Заставний.

Заставний додає, що через 80 років, коли давно на світі вже немає ні «Явора», ні Дарини, повстанський рух повернувся в наш час та активно діє на територіях, котрі захопила росія. Немає історії, яка не повторюється, є люди, котрі не роблять з неї висновків.

“Зав’язкою вистави стало вбивство повстанців – на колінах, зі зв’язаними руками. Згодом їх тіла залишили в центрі села – щоб інші боялись нової влади та поважали її… Це паралелі з Бучею та іншими містами і селами. Шкода, що історія знову повторюється. Кульмінацією вистави є вихід удови з маленьким сином. Вона промовляє такі слова: «Це – твоя земля! І тобі її захищати. В тобі тече кров сильної нації”, – каже він.

Afisha

Довідково: автор тексту і хореограф-постановник – Олександр Заставний, викладач Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, методист з хореографії навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття. Текст читає Заслужена артистка України Олеся Пасічняк.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено