Івано-Франківськ

Порушення “мовного закону”: скільки звернень зафіксували на Франківщині

З Івано-Франківської області надійшло 2,2% звернень, щодо порушення обслуговування українською мовою.

ukrainskij yazyk 820x473 1 scaled

Протягом липня-вересня українці частіше скаржилися на порушення «мовного закону» (отримання послуг українською мовою), ніж за попередні пів року.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише The-Village.

За три місяці до мовного омбудсмена надійшло 1155 звернень про порушення, проти 962 за попередні пів року.

За статистикою щодо порушень, лідирує Київ (27,1%), Харківська (23,7%) й Одеська (5,5%) області. З Дніпропетровської області надійшло 4,8% звернень, з Київської – 6,2%, Закарпатської, Запорізької й Івано-Франківської областей – по 2,2%. Звернень щодо порушень в інших областях менше ніж по 2%.

Скаржилися, зокрема, на інтернет-обслуговування, зовнішню рекламу й безпосереднє обслуговування офлайн.

“У липні 2019 року в Україні набув чинності новий закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тож статус української мови закріплений не тільки в Конституції України, а й у законі: українська мова є єдиною державною мовою. Нею повинні спілкуватися держслужбовці, а також у медичних та освітніх закладах, у судах”, – йдеться у повідомленні.

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з нею, у ресторанах, кафе, кав’ярнях, аптеках, заправках й інших підприємствах, установах й організаціях усіх форм власності клієнтів мають обслуговувати українською мовою й нею надавати інформацію про свої товари та послуги.

У липні 2021-го українська мова стала обов’язковою для концертів і розважальних шоу, виставок й екскурсій, театрів і музеїв. Українською також зобов’язали демонструвати всі фільми й серіали на телебаченні. Книгарні повинні мати більшість книжок українською.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено