Івано-Франківськ

“Золоті” яйця: в Україні їх вартість може зрости до 100 гривень за десяток

Основна причина здорожчання – сезонний фактор, вважають експерти.

"Золоті" яйця: в Україні їх вартість може зрости до 100 гривень за десяток

В Україні курячі яйця до кінця року можуть коштуватимуть близько 100 грн за десяток. Ще у серпні середня вартість десятка яєць була 28,5 грн. А у вересні у деяких магазинах вони здорожчали на 72% – до 49 грн. І від початку жовтня ціна не змінився. Про це пише ПІК з посиланням на ТСН.

“Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них та зменшується пропозиція на ринку. Крім того, обсяг виробництва яєць почав падати через припинення або значне скорочення діяльності підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні”, – каже фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Ще одна причина – дорожчають корми. Від початку серпня через зростання експорту зернових завдяки “зерновій угоді” почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Зростає вартість зерна на ринку, що у свою чергу збільшує собівартість виробництва яєць і, як наслідок, роздрібні ціни.

Експерти прогнозують, що яйця можуть зрости в ціні до кінця цього року ще на 15-20%.

Тому середня вартість десятка курячих яєць на кінець року коштуватиме близько 60 гривень. У той же час вартість десятка найвищої категорії курячих яєць може впритул наблизитися до позначки 100 гривень.

Також слід очікувати і на підвищення цін борщового набору та молочних продуктів.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено