Івано-Франківськ

Стало відомо, чи знає Уряд, де брати гроші на проходження зимового сезону

Зокрема, йдеться про кошти на газ та електроенергію.

Стало відомо, чи знає Уряд, де брати гроші на проходження зимового сезону

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, чи є на сьогодні розуміння в Уряду, де брати гроші на проходження зимового сезону. В сховищах є 13,5 млрд кубів газу.

При збереженні статусу кво для сталого проходження опалювального сезону потреба імпорту газу складе на рівні 350 млн куб. м на січень-березень. Для цього у НАК “Нафтогаз” вже є відповідні кошти. Про це він сказав у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”, пише ПІК.

“Інша ситуація, якщо нам потрібно буде спалювати газ на газових теплоелектроцентралях. Це цілком ймовірно. Тому ми зараз говоримо про необхідність ще 2 млрд кубів газу. Вже зараз ведемо про це перемовини з партнерами, є домовленості – це близько 2 млрд дол на закупівлю газу. Цього недостатньо для забезпечення усього необхідного об’єму. Але цілком досить, щоб укладати контракти на січень-лютий-березень”, – пояснив прем’єр.

По електроенергії за його словами, ситуація складніша. В Європі електрика коштує дуже дорого, орієнтовно втричі дорожче, ніж у нас. Відповідно, якщо ми купимо імпортну електроенергію, населенню продамо по 1,44 грн, покриємо різницю через ПСО (в 2022 році вже 15 млрд грн покриває “Укргідроенерго” і 92 млрд грн покриває “Енергоатом”), то бізнес буде вимушений платити більше.

“Тому ми говоримо з нашими партнерами, щоб у разі потреби в імпорті електроенергії, ми отримували фінансову компенсацію. Це гроші, які теоретично будуть необхідні для компенсації різниці між європейською і українською ціною, можуть скласти до 800 млн євро. Але це залежить від обставин. Якщо ми переживемо грудень – уже 200 млн нам не потрібно, прожили січень – залишається 400 млн”, – зазначив Шмигаль.

Очільник Уряду додав, що імпорт вже зараз би не зашкодив. Але це дорого, ми не можемо ані підвищити тарифи, ані компенсувати різницю з бюджету. Нам необхідно мати цю компенсацію від партнерів.

До слова, з 10 жовтня росіяни випустили більше тисячі ракет по нашій енергосистемі, і продовжують це робити. Уже було 9 хвиль масованих ракетних ударів, десятки атак поменше. В результаті фактично 50% енергосистеми пошкоджено або зруйновано.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено