Івано-Франківськ

Які зміни чекають на українців з січня 2023 року

Із 1 січня 2023 року на українців чекає низка змін у різних сферах.

kalendar

З січня 2023 року на українців чекають зміни у вимогах до стажу для виходу на пенсію, лампочки-економки та лише біорозкладні пакети.

Тарифи на комунальні послуги 

5f72e777ef0c6 83 mainjpg

В Україні продовжує діяти мораторій підвищення цін на основні комунальні тарифи (постачання та розподіл газу, опалення та гаряча вода), встановлений на період дії воєнного стану.

Тарифи на світло для побутових споживачів зафіксовані до кінця опалювального сезону на рівні 1,44 грн/кВт-год. при споживанні до 250 кВт на місяць та 1,68 грн/кВт-год. – понад 250 кВт.

Підвищення вартості послуг водопостачання та водовідведення планувалося з 1 січня для 32 водоканалів країни на 10-30%. Однак 30 грудня 2022 НКРЕКП скасувала цю постанову і відправила її на доопрацювання.

Збільшення стажу для пенсії

groshi

У січні зміняться умови для виходу на заслужений відпочинок за віком, залежно від стажу. Для оформлення пенсії у 60 років у 2023-му необхідно мати щонайменше 30 років страхового стажу.

Особи, яким не вистачає необхідного стажу, зможуть вийти на пенсію у 63 роки за наявності від 20 років стажу, або у 65 років – за наявності стажу 15-20 років. Якщо при досягненні 65 років немає і 15 років стажу, такій особі виплачуватиметься соцдопомога від держави.

Водночас стаж можна “докупити”. Ціна за рік стажу прив’язана до обсягу ЄСВ. Оплату необхідної суми можна вносити щомісячно або одноразовим платежем.

Перерахунок соціальних виплат

З 1 січня продовжиться автоматичне нарахування соціальної допомоги ряду категорій громадян, дія якої спливала під час воєнного стану.

Лампочки-економки – замість старих ламп

iStock 1061085528 1170x575 1 scaled

З 1 січня почнуть обмінювати старі дампочки розжарювання на LED-лампи. Всього розраховують замінити близько 50 млн старих лампочок. Частину програми по заміні лампочок профінансує Євросоюз.

Одна людина зможе обміняти п’ять старих лампочок на нові. Це можна буде зробити у відділеннях “Укрпошти”, або ж можна буде залишити заявку на обмін на порталі “Дія”, а потім вже забрати лампочки у відділенні пошти.

Платіжні термінали у торгівлі

kartka

З 1 січня набуло чинності законодавство, яке вимагає від продавців наявність платіжних терміналів (POS-терміналів) для безготівкових розрахунків з покупцями.

Але вимога про обов’язковість такого термінала стосується майже усіх торговців у населених пунктах, де кількість населення становить понад 25 тисяч осіб. Якщо менше – є відстрочка до 1 січня 2024 року.

Окрім того, вимога про POS-термінали не поширюватиметься на ФОП – платників єдиного податку І групи, та тих, хто займається продажем з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноруч вирощеної або відгодованої продукції.

Лише біорозкладні пакети

Українці невдовзі платитимуть за тонкі пакети, якими зараз користуються у магазинах безкоштовно

З 1 січня 2023 року в Україні дозволять використання лише біорозкладних пакетів. Усі інші пластикові пакети – кульочки, “маєчки” тощо – товщиною менше ніж 50 мікрометрів заборонять. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені, оскільки їх можна переробляти. Але покупцеві треба буде платити за них кілька гривень.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено