Івано-Франківськ

Ретро Франківську: спортивне містечко польського “Сокола” (ФОТО)

В першій половині ХХ ст. стадіон Каси Ощадності у Станіславові (нині – Івано-Франківську) не довго залишався єдиним у місті.

52449430 197590111201338 8221521754867105792 n 1 scaled 1

Перед першою світовою війною відчинив свою браму спорткомплекс польського товариства «Сокіл». Нині стадіон «Наука».

Повстав він на неужитках та вертепах (так у старовину називали місця сховищ і гульбищ злочинців – прим. авт.), куплених у міста за т. зв. червоною корчмою при дорозі до Лисця. Було то колись, як переказують, місце, де втрачали останнє,  потім – цегольня, а в кінці – пасовисько, – писав з тієї нагоди КС.

Окрім футбольного поля, тут постало ще кілька менших за розмірами майданчиків, в т. ч. два тенісні корти (перші у місті, на жаль, нині вже знищені). Рельєф місцевості дозволив облаштувати «трибуни» – чотири порослі травою сходинки у формі тераси. Тут могли розміститися кілька тисяч глядачів.

До послуг відпочивальників були три криниці з чистою джерельною водою, місця на капелі – сонячне і піскове для «дітей анемічних і лімфатичних», павільйони… Планувалося також облаштувати стрільбище та крегольню, а взимку – санні та лижні траси. Довершували загальну картину парк і густий живопліт, який огороджував арену.

28 червня 1914 року арена витримала перший серйозний іспит – велелюдний злет членів товариства. Та вже за місяць світ поринув у війну…

68d109cf 5091 4f73 9ff2 cc9ed45f18df scaled

На фото: Так колись виглядав стадіон “Наука”(сучасна вул. Мазепи). Це було так зване боїско “Сокола”. На задньому плані (за воротами) т.зв. “копець” 6 метрів висотою і серпантинною стежкою на гору. Правіше від “копця”, проглядаються вежі вілл по вул. Липовій (нині – вул. Шевченка). У верхньому правому куті проходить вул. Казимирівська-Мазепи. Фотограф стоїть спиною до цегольні Герша Касвінера.

До теми…

З 1940-х років стадіон “Соколів” перебував у власності спортивного клубу «Динамо». Також стадіон перебував у власності заводу «Промприлад», тоді ж отримав назву «Електрон». Протягом 1989-96 років стадіон був домашньою ареною івано-франківського ПФК «Прикарпаття».

У 90-х роках стадіон був переданий у власність Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника і отримав сучасну назву наука «Наука» та ім’я Романа Микитюка.

Nauka

Читайте також на ПІК:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено