Івано-Франківськ

Стрітенська свічка: що варто знати і як краще освячувати

15 лютого християни відзначають одне з найбільших церковних свят Стрітення Господнє.

Стрітенська свічка: що варто знати і як краще освячувати

Стрітенська свічка, тобто свічка , яка є освячена у день свята Стрітення, віддавна має велику пошану у людей. Ця свічка має силу допомагати при стихійних лихах, особливо при грозах. Від цього і дістала назву “громовиця”,”громниця”, пише ПІК.

Що треба знати про свічку:

  • Головною силою Стрітенської свічки повинна бути щира молитва, тоді вона принесе мирне та спокійне життя.
  • З молитвою та запаленою Стрітенською свічкою, люди освячували свої помешкання та вірили, що вона вбереже та відверне стихійні лиха. Тому, її ще називали — «громовиця», або «громнича».
  • Стрітенську свічку запалювали при тяжкій хворобі. Проводили обряд окурення при немічі, складних пологах, дитячому переляку, а при зубному болю треба було її гризти та кусати.
  •  Нею окурювали все господарство: корів з телятами від пристріту, а стадо худоби перед тим, як виганяти на пашу. Також, обкурювали весь дім при епідеміях та інфекційних хворобах.
  • Коли йшли вперше орати чи жати, ця свічка завжди була при собі в господаря.
  • Особливо коли перед смертю людина тяжко мучиться, то запалена стрітенська свічка полегшує їй перехід до іншого життя.
  • Вважали, що при сварці в домі, треба було засвітити Стрітенську свічку й конфлікт припиниться.

Для виготовлення свічок брали чистий бджолиний віск. Добре нести на посвяту воскову свічку. Адже тільки природній середник може якнайкраще передати нам Божественну благодать. Тим паче , що сама воскова свічка є символом чистоти і відсутності скверни у людини, вона є знаком добровільної жертви людини Богу і храму. Стеаринова, парафінова свічки символом такої чистоти бути не можуть.

Священники зауважують, що свічка допоможе лише тоді, коли ми будемо запалюючи її перед іконою, молитися Богу, щоб Він послав нам сили для подальшої боротьби з темрявою в собі та довкола нас. Головне питання Стрітення не де й коли освятити свічки та воду, а чи зустрівся я зі Спасителем!

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено