Івано-Франківськ

Ракетний удар, спалах скарлатини, нові санкції: ТОП-новин тижня 27.02-05.03 (ФОТО)

Щотижня нагадуємо читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

огляд

ТОП новин тижня України та Прикарпаття за 27 лютого – 5 березня 2023 року, які ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Ракетний удар по багатоповерхівці

Росіяни вночі другого березня поцілили ракетою по житловій багатоповерхівці в центрі Запоріжжя. Внаслідок ракетного удару зруйновано три поверхи житлового будинку.

З-під завалів будинку рятувальники деблокували 10 загиблих, з них 8-місячну дитину. Дівчинка загинула разом зі своєю родиною.

Вдалося врятувати 11 людей. Під час розбору завалів врятували чотирьох котів та собаку. Психологи ДСНС на місті події надали допомогу 100 мешканцям будинку та родичам постраждалих.

Президент звільнив командувача Об’єднаних сил

28a27e3 moskaliov armiainform

Президент України Володимир Зеленський звільнив Москальова Едуарда Михайловича з посади командувача Об’єднаних сил.

Нагадаємо, президент призначив генерал-майора Москальова командувачем ООС 15 березня 2022 року. Тоді президент назвав його “Професійною й патріотичною людиною”.

Нові санкції проти РФ

4069yz597e28898bee4d734a8a8f72d6 w960 scaled

Президент України Володимир Зеленський підписав три укази про введення в дію антиросійських санкцій РНБО.

Укази стосуються росіян, які:

  • причетні до викрадення українських дітей;
  • є представниками сфери спорту РФ, які «намагаються поставити спорт на службу агресії»;
  • причетні до структури російських найманців для війни проти України.

Нагороди військовим

photo 2023 03 03 12 40 04 scaled

У п’ятницю, 3 березня, президент України разом із дружиною відвідали Львів. Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська разом із Президентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом та його дружиною Андрою Левіте вшанували пам’ять українських воїнів, полеглих під час російсько-української війни.

Під час робочої поїздки український лідер відвідав один із госпіталів, де лікуються поранені українські захисники, які воювали, зокрема, на Бахмутському напрямку. Глава держави поспілкувався з військовими й побажав їм якнайшвидшого одужання.

«Дякую вам за службу, за героїчний захист нашої батьківщини. Бажаю вам швидкого одужання», – сказав Президент.

Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям державні нагороди. Серед тих, хто отримав відзнаку від президента – й воїн з Івано-Франківщини Максим Веприк. 

1292ed9679c1d772cece2194b379383d 1677839072 extra large scaled

До повномасштабного вторгнення Максим Веприк працював журналістом на Каналі 402. До військкомату Максим пішов із першими ракетними атаками ворога. Потрапив у Сухопутні війська, хоча в армії був у Повітряних силах. 

Зустріч Зеленського, Мецоли й студентів

22 1 scaled

Також у Львів на зустріч з Президентом України приїхала Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола.

Вони разом зустрілися зі студентами львівських вишів. 

Студенти запитували про початок повномасштабної війни, переломні моменти у ній, членство України в ЄС та НАТО, відбудову нашої держави, розвиток галузі освіти в умовах війни, студентські роки Володимира Зеленського та Роберти Мецоли й отримали на свої запитання відверті відповіді.

Рух “Редан”

В Україні поширюється рух «Редан»: батьків закликають посилити контроль за дітьми

В Україні, зокрема в Івано-Франківській області, активно поширюється рух «Редан»- – молодіжна субкультура прибічників анімаційних ігор.

Рух почав активно поширюватися через телеграм канали на території країн, які входили до складу СНД. В протистояння руху «Редан» створили групу «Антиредан», до якого підключився неформальний рух «Офники» (підлітки 14 років), які не визнають представників «Редан» та вступають з ними у фізичне протистояння.

Батьків закликають посилити контроль за дітьми та максимально обмежити їх участь у вказаних рухах.

Для ідентифікації члени такого руху використовують:

  • символіку павука;
  • Мають довге волосся;
  • Одяг стилю оверсайз.

Основними центрами проведення зборів підлітків визначають людні місця, зокрема площі, торгівельні центри, центральні частини міст.

Детальніше про ознаки руху “Редан” читайте тут.

Спалах скарлатини

У Калуші на скарлатину захворіли 18 людей: в якому вони стані

У Калуші 4 березня офіційно зареєстрували 18 хворих на скарлатину, з них — одну дитину, учня ліцею №2 госпіталізували до лікарні. Його стан середньої важкості, одужує. 

У ліцеї здійснили кварцування та провели дезінфекцію приміщення, де навчаються діти, що захворіли.

Нагадаємо, скарлатина — це інфекційне захворювання, що викликане ß-гемолітичним стрептококом. Характеризується поєднанням загальної інтоксикації, лихоманки, запаленням мигдалин та дрібноточковим висипом.

Хвороба виникає найчастіше у дітей, після одужання в них формується довічний імунітет. Повторні випадки захворювання спостерігаються рідко (2-4%).

Також на Прикарпатті фіксуються різні захворювання, зокрема цього тижня стало відомо, що від початку року на Коломийщині та Рожнятівщині від менінгококової інфекції померли двоє дітей.

Схожа на застуду: на Франківщині від менінгококової інфекції померли двоє дітей

На даний час фахівці проводяться протиепідемічні та профілактичні заходи з метою локалізації осередку захворювання.

Нагадаємо, менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом, характеризується різними клінічними проявами від назофарингіту, гнійного менінгіту до сепсису.

Сардельки в каналізації

FB IMG 1677491787808 scaled

В Івано-Франківську мешканці за адресою вул. Сніжна-Кулібіна 14, забили каналізацію, зокрема сардельками. В КП Івано-Франківськводоекотехпром нагадали, що каналізаційна мережа не є сміттєпроводом. Та додали, що на далі роботи будуть проводитись за рахунок мешканців даного будинку, від якого надійшла скарга про забиття.

Що не можна викидати у каналізацію читайте – тут.

Скандал з Іво Бобулом

Іво Бобул вибачився за те, що назвав жінок "меркантильними" та "розпещеними"

Цього тижня мережу сколихнув скандал, який спалахнув між співаком Іво Бобулом та журналісткою Еммою Антонюк через різну думку про сучасних жінок. Бобул назвав жінок “меркантильними” та “розпещеними”.

Він додав, що жінкам варто переглянути свою поведінку і вибирати чоловіків за душу, а не за гроші. До того ж він упевнений, що хороші дівчата сидять вдома і нікуди не ходять.

Потім співак перейшов на особистості й висловив свою думку з приводу Антонюк. Він сказав, що вона в 32 роки незаміжня й у неї немає дітей, хоча вже час, як він вважає. Дівчина відповіла, що це сексистська маячня.

За декілька днів Іво Бобул вибачився.

Артист зазначив, що все, що він сказав у скандальному інтерв’ю, було “знесилено іншими емоціями та переживаннями”. Пригадав Іво й своїх жінок-колег і наголосив, що вони “завжди були талановитими та цілеспрямованими людьми, з великими амбіціями та жагою до життя”:

“І я був неправильний, коли звинуватив їх у “меркантильності” та “розбалуваності”. Ще раз вибачаюсь за свої образливі слова та сподіваюся на ваше прощення”, – зазначив у дописі Бобул.

Також виконавець пообіцяв, що зробить все можливе, аби виправити свою прикру помилку і відновити довіру шанувальниць.

Івано-Франківськ – Гуляйполе – Покровськ 

Івано-Франківськ та прифронтове місто Гуляйполе Запорізької області та селище Покровське Дніпропетровської області підписали меморандум.

Угода передбачає гуманітарну допомогу, спільні культурні, спортивні й оздоровчі обміни, та психологічну підтримку.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено