Івано-Франківськ

На Долинщині зафіксували випадок скарлатини

Скарлатина — це інфекційне захворювання, що викликане ß-гемолітичним стрептококом.

20191226160748 scaled 1

Шостого березня на Долинщині зафіксували випадок скарлатини, про це повідомив Долинський відділ Калуського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”. 

Минулого тижня 18 випадків скарлатини зареєстрували у Калуші. 

Що це за хвороба і як її попередити?

Скарлатина – це стрептококова ( групи А) інфекція, яка має найбільш епідеміологічне значення , тому і при цій хворобі проводиться комплекс протиепідемічних заходів. Передається в основному повітряно-краплинним шляхом, також можливий контактно-побутовий шлях передачі. Для розвитку хвороби не обов’язково контактувати з хворою особою, якщо даний мікроорганізм присутній в організмі людини, він є носієм даної інфекції і може викликати зараження у здорової людини.

За відсутності імунітету збудник потрапляє на слизові оболонки носоглотки чи навіть на пошкоджені ділянки тіла і провокує інфікування.

Хвороба виникає найчастіше у дітей, після одужання в них формується пожиттєвий імунітет. Повторні випадки захворювання спостерігаються рідко (2-4%).

Дитина інфікується трьома шляхами:

  • Повітряно-крапельний. Найбільш поширений – 97% від усіх випадків. Бактерії потрапляють до організму пацієнта при вдиханні аерозолю зі збудником, який виділяється хворими під час кашлю чи чхання.
  • Контактний. Стрептокок передається через предмети побуту та догляду (іграшки, рушники, перев’язочний матеріал та ін.)
  • Аліментарний (харчовий). Дитина заражається через продукти харчування. Джерелом може стати будь-яка людина, що хворіє на стрептококову інфекцію, а також латентний носій.

У дітей, що перехворіли на скарлатину, в подальшому виникає нечутливість до токсину Діка, тому хвороба для них не заразна.

 

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено