Івано-Франківськ

Прорватись так і не вдалося: полковник ЗСУ розповів, як Сили оборони намагалися деблокувати Маріуполь

Захисники міста мали пробитися з центру на околиці Маріуполя.

large scaled

Полковник і Герой України Євген Межевікін розповів, що під час деблокади Маріуполя одна частина українських військ мала рухатися із Запоріжжя, а інша — з оточеного міста. Проте прорватися до Маріуполя так і не вдалося.

Про це Межевікін розповів в інтерв’ю, передає “Громадське“.

За його словами, під час операції одна посилена рота мала рухатися з Запоріжжя на Маріуполь.  Основною частиною цього угруповання мав бути «Азов», а група Межевікіна мала їм допомагати.

Як розповідає полковник, під час операції українські військові мали створити коридор, щоб пройти вглиб оборони противника, знищити резерви, артилерію і командний пункт, а потім — продовжити рух до Маріуполя.

Водночас захисники міста мали пробитися з центру на околиці Маріуполя. Якби вихід не вдався, то угруповання, яке рухалося із Запоріжжя, мало залишитися в Маріуполі й підсилити оборонців, каже Межевікін.

Він пояснює, що коли операція почалася, то підрозділ Межевікіна опинився попереду, а піхота за ними не встигла. А підрозділи, які мали пробивати коридор, не змогли пробити оборону росіян, тож почався бій, а українці зазнали втрат.

За словами Межевікіна, його підрозділу доручили допомогти пробити коридор і знищити противника в селі, де йшов бій. Там вони прикривали інший підрозділ, поки той забирав поранених і вбитих. Але за цей час танк підрозділу Межевікіна натрапив на міну.

«На щастя, всі, крім машини, лишилися цілі. Я пересів на інший танк. Усіх поранених і вбитих евакуювали, але виявилося, що весь підрозділ, з яким ми йшли на прорив, поїхав звідти. Ми вирішили почекати, думали, хтось до нас повернеться. Потім нас почала сильно крити артилерія — треба було маневрувати», — каже полковник.

Він додав, що після цього вони ще залишалися на місці, але коли за ними не приїхали танки, то бійці повернулися туди, звідки виїжджали.

Полковник стверджує, що автори операції спланували її «на авось». Зокрема, для вивезення захисників Маріуполя не дали вантажівок, хоч і ставили завдання їх вивозити. Також під час підготовки командир не мав часу на бойове злагодження, запевняє Межевікін.

«Я думаю, вони (автори операції — ред.) розраховували на удачу: вийшло б — вони б отримали ордени; не вийшло б — їх би сильно не лаяли, бо суспільство ж вимагало звільнити з оточення бійців», — сказав полковник.

Він резюмував, що загалом охочих податися на деблокаду Маріуполя було мало, хоч і зрештою вдалося набрати ініціативну групу.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено