Івано-Франківськ

Ретро: прощання з гімназистом Гошовським та протести робітників 175 років тому Станіславові

Похорон вбитого австріяками студента Стефан Гошовський 30 квітня 1848 року вилився у грандіозну політичну демонстрацію протесту проти монархічних порядків.

777 1 scaled

Працівники Станіслава не були згідні з тяжким становищем і підійматися на революційно-визвольну боротьбу. Особливо вони активно діяли під час буржуазно-демократичної революції 1848 року. Зразу ж за повстанням віденського пролетаріату відбулися виступи на вулицях Станіслава.

В той час, коли зростали й багатіли власники підприємств, становище робітників і підмайстрів дедалі погіршувалося. Робочий день їх тривав 12—14 годин, а заробіток не міг навіть задовольнити елементарних потреб сім’ї. Наплив із розорених сіл напівдармової робочої сили давав змогу власникам утримувати на низькому рівні заробітну плату і за рахунок експлуатації трудящих наживатися й збільшувати своє промислове виробництво.

Поступово впорядковувався Станіслав. Уже в першій чверті XIX ст. були ліквідовані кріпосні споруди, які втратили оборонне значення. Крім добре обладнаного ринку, в місті забрукували 4 площі і 24 вулиці. В розкішних кам’яницях, зведених переважно в центрі, проживали купецька верхівка, урядники, духовенство, а біднота тулилася на околицях у дерев’яних халупах.

Pamyatnyk otmeny barshhyny v Galychyne v 1848 godu

27 квітня пройшла масова антиурядова демонстрація, сталися збройні сутички між трудящими і військом. Під час цих подій був убитий гімназист Стефан Гошовський. Його похорон 30 квітня 1848 року вилився у грандіозну політичну демонстрацію протесту проти монархічних порядків. На траурному мітингу з палкими промовами виступили учасники польського повстання 1830-1831 pp. Й.К.Цибульський, П.А.Шанковсь- кий та інші;

Представники української інтелігенції міста й повіту 30 травня 1848 року організували свою окружну раду. Її очолив учитель Євстахій Прокопчиць. У протесті на ім’я австрійського рейхстагу рада вимагала, щоб у всіх школах Галичини викладання провадилося українською мовою, були реорганізовані гімназії, де б навчання стало доступним для всього народу.

Тоді ж у Станіславі виникла й польська окружна рада, а для захисту її створили національну гвардію. Щоб підтримати революційні виступи в Станіславі, сюди зі Львова прибуло кілька керівників демократичного крила польського національно-визвольного руху в Галичині.

1. hravjura pillyera

Читайте також у ПІК: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено