Івано-Франківськ

Новини з фронту, ДТП у Франківську, вимкнення світла: ТОП-10 новин тижня за 15.05-21.05 (ФОТО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

podii tuzhnya8 scaled 1

ТОП новин тижня України та Прикарпаття за 15-21 травня 2023 року, які ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Новини з фронту

325365785 870884884109038 3713881267799120534 n scaled 1

Щодня на Бахмутському напрямку ведуться тяжкі бої.

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський показав роботу ЗСУ на Бахмутському напрямку.

“Робота 3-ї окремої штурмової бригади на Бахмутському напрямку.Завдяки майстерності та мужності героїв, вдалося вибити росіян з позицій та закріпитися на вигідних рубежах”, –написав Сирський у телеграмі та додав відео.

До слова, ЗСУ далі атакують російську армію на Бахмутському напрямку. Оборонцям вдалося просунутися на відстань до 1700 метрів на флангах. Епіцентром боїв залишається Бахмут

Українські військові пояснили, що зараз відбувається у Бахмуті

У ЗСУ зазначили, що Сили оборони продовжують утримувати позиції у південно-західній частині міста, ведучи бої із силами РФ у Бахмуті. 

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що українські військові утримують позиції на околицях міста.

“Президент правильно сказав — місто по суті знесено з лиця землі. Ворог щоденно масовими ударами артилерії, авіації знищує, і наші підрозділи повідомляють, що ситуація вкрай важка. Наші військові тримають фортифікаційні споруди і декілька приміщень південно-західної частини міста. Йдуть важкі бої”, — зазначив він.

Надзвичайні новини

У Франківськ жінка загинула під колесами вантажного буса.

В Івано-Франківську 16 травня на вулиці Військових Ветеранів, 12 у дорожньо-транспортній пригоді загинула жінка. На пішохода наїхав вантажний бус.

InShot 20230516 170750665 scaled

Інформацію про загибель підтвердила речниця патрульної поліції в Івано-Франківській області Христина Мриглід.

“За кермом був водій — 1989 року народження. Жінка потрапила під транспорт, коли той здавав назад. Вона загинула від отриманих травм”, — зазначили у поліції.

На Франківщині горіла птахоферма 

347413375 575745098017201 6912347104753276669 n scaled 1

19 травня о 15.40 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу на території птахоферми у селі Серафинці Коломийського району, повідомляє ДСНС України.

“Рятувальники встановили, що виникло загорання покрівлі одноповерхової будівлі на площі 1400 кв.м. На місці події працює 11 рятувальників та 3 одиниці техніки. Додатково залучено місцеву пожежну команду с. Виноград”,– йдеться у повідомленні.

За інформацією власників у будівлі на момент пожежі було 25 тисяч курчат. Наразі причина виникнення пожежі встановлюється.

Франківська СБУ повідомила про підозру колаборантці

345028248 1302292987055789 315057989256973692 n scaled 1

До повномасштабного вторгнення росіян місцева жителька 1964 року народження обіймала посаду начальниці одного з відділів районного управління Пенсійного фонду України.

Про це інформує СБУ в Івано-Франківській області, пише ПІК.

“Після захоплення міста в лютому 2022 року росіяни почали формувати там органи окупаційної влади. Відтак, фігурантка обійняла посаду виконувачки обов’язків начальника т.зв. “управління пенсійного фонду лнр в Старобільському районі” – йдеться у повідомленні.

На цій посаді колаборантка брала участь у відкритих зустрічах, засіданнях та інших публічних заходах, пов’язаних із популяризацією та підтримкою окупаційної влади.

345052476 173664138980184 6166893920675523365 n scaled

Слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність.

Відключення світла

У “Прикарпатяобленерго” сформували шість черг вимкнення світла: готують до відключень?

34 main v1665730018

За інформацією НЕК «Укренерго», виробництва електроенергії наразі достатньо для покриття споживання. Однак, є ймовірність виникнення дефіциту в енергосистемі та застосування графіків погодинних вимкнень через проведення ремонтних робіт на пошкоджених енергетичних об’єктах у рамках підготовки до опалювального сезону.

На той проміжок часу, поки графіки не застосовувались, у «Прикарпаттяобленерго» доопрацювали схеми мереж та виокремили більше адрес, сформували нові шість черг замість чотирьох, заради соціальної справедливості.

Тому, енергетики радять не чекати повідомлення про застосування графіків, а з’ясувати чергу вимкнень за своєю адресою уже зараз.

Список шести черг та адреси – можна переглянути ТУТ

В «Укренерго» просять українців зменшити споживання електроенергії

В енергосистемі значно знизився доступний обсяг потужності та резервів.

Причина – зупинені на ремонт енергоблоки електростанцій, які зазнали масованих ракетних і дронових ударів росіян упродовж осені-весни. Також триває сезонна ремонтна кампанія на атомних електростанціях. Зупинені енергоблоки не виробляють електроенергію, тому енергосистемі потрібно активувати всі доступні резерви для забезпечення споживачів електрикою”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в “Укренерго”, наразі імпорт електроенергії в Україну не відбувається. Експорт триває в Польщу та Молдову лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок потужності і українські споживачі забезпечені енергоживленням.

Українців просять зменшити споживання електроенергії, щоб знизити навантаження на енергосистему.

“Допомогти енергосистемі стабільно працювати може кожен з вас, зменшивши своє споживання у вечірні години – з 19.00 до 22.00. Вимкнувши декілька електроприладів або використовуючи їх вдень або вночі, ви допомагаєте зменшити навантаження на енергосистему та полегшити її балансування”, – підкреслили в “Укренерго”.

Політика

Зеленський звільнив голову Надвірнянської РДА

118221862 160862985610791 4932051031289203947 n scaled 1

Президент України Володимир Зеленський звільнив Володимира Паська з посади голови Надвірнянської районної державної адміністрації.

Про це повідомляє ПІК з посиланням на розпорядження №85/2023-рп.

 “Звільнити Паська Володимира Ярославовича з посади голови Надвірнянської районної державної адміністрації Івано-Франківської області згідно з поданою ним заявою”, – йдеться у документі.

Соціум

У Франківську на світлофорах запрацювали денні та нічні циклограми

У Франківську на світлофорах запрацювали денні та нічні циклограми: для чого

Внесені зміни жодним чином не впливають на безпеку руху та відповідають Державним стандартам України
У Франківську на світлофорах тепер працюють і денні, і нічні циклограми. Адже режим роботи світлофору повинен відповідати трафіку на дорозі. Про це повідомив заступник міського голови, директор Департаменту житлової та комунальної політики Михайло Смушак, пише ПІК.

“Ми вирішили трохи зменшити час очікування зеленого сигналу для водіїв на кількох перехрестях у темну пору доби. Для цього використали ефективний метод оптимізації дорожнього руху, а саме запровадження додаткових інструкцій в роботі світлофорних обʼєктів та активно працюємо над зменшенням тривалості фаз в циклограмах в період з 09.00 вечора до 06.00 ранку”,– написав він.

Відповідні зміни запровадили на таких перехрестях:

  • вул. Галицька – Горбачевського – Калуське шосе, час очікування зменшено на 26 секунд;
  • вул. Галицька – Василіянок – Північний Бульвар, час очікування зменшено на 21 секунду;
  • вул. Коновальця – Сахарова, час очікування зменшено на 21 секунду.

Раніше вдосконалили циклограми світлофорів та покращили рух транспорту на перехрестях вулиць:

  •  Івасюка-Вовчинецька – Надрічна;
  •  Галицька – Горбачевського – Калуське шосе;
  •  Коновальця – Сахарова – Української перемоги;
  •  Галицька – Василіянок – Північний Бульвар.

Поляки кажуть, що Косівщина має великий туристичний потенціал.

У Косові відбулася міжнародна зустріч – польська делегація з містечка Соліна завітала до Косова в межах реалізації спільного проєкту з ГО “Прикарпатська інформаційна корпорація” та Косівською міською радою.

В межах проєкту у Косові та селі Шепіт відбудеться фестиваль, який направлений популяризувати місцеву культуру та історично-культурну спадщину. В цьому випадку – це створення автентичних виробів з сиру – сирних коників.

Що показували гостям в межах міжнародної зустрічі та які у них враження – дивіться у сюжеті ПІК.

  • Дякуємо, що читаєте ПІК! Мирного усім нам тижня! Переможних новин! Слава й вічна пам’ять усім воїнам, які полягли у цій війні, зокрема й цього тижня! Слава Україні!

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено