Івано-Франківськ

Атака дронів, суддя-вбивця та повернення з полону: ТОП-10 новин тижня за 22.05-28.05 (ФОТО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

Недопарад у Москві, Євробачення-2023 та фейкт про світло: ТОП-10 новин тижня за 8-14 травня (ФОТО, ВІДЕО)

ТОП новин тижня України та Прикарпаття за 22-28 травня 2023 року, які ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Рекордна кількість дронів-камікадзе

У ніч на 28 травня 2023 року ворог атакував Україну іранськими ударними дронами «Shahed-136/131». Запуски були здійснені з північного напрямку – Брянська область, та південного – Краснодарський край.

Загалом зафіксовано пуски рекордної кількості дронів-камікадзе – 54.

IMG 5693 scaled

“Чергову нічну атаку ворог спрямував на військові об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури держави в центральних регіонах країни, зокрема на Київщину. Тут, у зоні відповідальності повітряного командування “Центр”, знищено більшість ударних дронів”, – йдеться у повідомленні.

Також до відбиття атаки залучено сили та засоби повітряного командування “Південь” та повітряного командування “Захід” Повітряних Сил ЗС України та протиповітряну оборону інших складових Сил оборони України!

Внаслідок успішної бойової роботи знищено 52 «шахеди».

Стало відомо, скільки прикарпатців загинули на війні

Загалом, починаючи від 2014 року у боротьбі за незалежність України загинули 1230 воїнів із нашої області.

a0d2c70a0770d757c78018b6c8dda8d4 1

“Це дуже страшні цифри. Під час афганської війни, яка була не нашою, з області за майже 10 років загинуло 178 чоловіків. Але, на жаль, ця жахлива московсько-українська війна триває…” – повідомив у соцмережі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків

Руслан Марцінків зазначив, що Франківськ втратив вже понад 280 захисників.

На Франківщині працювала ППО

В ніч з 24 на 25 травня в Україні тривала трьохгодинна повітряна тривога.

Окупанти атакували безпілотниками південні, центральні та західні області. Зокрема, звуки вибухів було чути й на Івано-Франківщині. Вранці інформацію про роботу ППО повідомила голова облдержадміністрації Світлана Онищук, скільки безпілотників збили захисники неба, вона не вказала.

127961610 gettyimages 1440187767

“Ворог мав на меті атакувати критичну інфраструктуру та військові об’єкти в західних регіонах держави. Над територією нашої області працювали сили ППО. Пошкоджень, руйнувань та постраждалих немає”, – написала вона.

Місцеві жителі повідомили ПІК, що вибухи було чути на Надвірнянщині. А Делятинська громада проінформувала, як поводити себе під час атаки дронів.

Нарешті вдома: з полону звільнили військових, серед них – прикарпатець

25 травня Україна повернула з полону понад сотню українських військових. Серед тих, кого звільнили, чимало вважалися безвісти зниклими.

У межах крайнього обміну полоненими додому повернувся один прикарпатський боєць.

b97a0fc 632efb5e3143e 1

Зокрема, з російського полону звільнили солдата Михайла Гавриша, зв’язок з яким було втрачено у січні цього року під час бойових дій на Бахмутському напрямку.

Загалом, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну додому повернулися 32 військових із Прикарпаття.

Столичний суддя збив на смерть нацгвардійця

Голові Макарівського районного суду Київської області Олексію Тандиру, який збив на смерть військового Національної гвардії Вадима Бондаренка, повідомили про підозру. Також прокуратура звернулася до Вищої ради правосуддя із поданням про згоду на утримання судді під вартою.

Про підозру повідомили за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

original 2 scaled

“Сам підозрюваний заявляв, що на момент вчинення ДТП він був тверезий, додавши, що готовий відповідати по закону, якщо його провину доведуть. Вислухавши сторони захисту та обвинувачення Вища рада правосуддя дозволила арештувати суддю Олексія Тандира”, – йдеться у повідомленні.

Київська міська прокуратура подала клопотання до Печерського райсуду про обрання судді Тандиру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.у

Пізно ввечері 27 травня стало відомо, що Олексію Тандиру суд обрав запобіжний захід, — тримання під вартою без можливості внесення застави до 21 липня

Хлопець на електросамокаті мало не потрапив під колеса авто

Пригода трапилася 24 травня на вулиці Мазепи, що в обласному центрі Прикарпаття. У соцмережі наробило галасу відео, на якому молоді люди, катаючись на самокаті, нехтують ПДР.

Зокрема, один з них – виїжджав на проїжджу частину вулиці Мазепи, навіть не звернувши увагу на рух легкової автівки.

13 scaled 1

Втім, водій легковика вчасно загальмував, уникнувши серйозних наслідків, а сам молодик відбувся падінням та подряпинами. Відео можна переглянути – за посиланням. 

Соціум: прикарпатцям нагадали про шкідливість слимаків та медведки

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадують про те, що обидва види шкідників пошкоджують овочеві, кормові культури та полуницю.

349119349 5756866104414043 8100558445075628921 n scaled 1

Вони виїдають висіяне насіння, підгризають коріння, у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі – виїдають  великі порожнини.

Детальніше про те, як боротися зі шкідниками – читайте ТУТ.

Перевірки мікрорайонів Івано-Франківська тривають

Цього тижня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків провів інспекцію в частині мікрорайону «Пасічна». Мер одразу давав доручення по тих чи інших проблемних ділянках.

Зокрема, ремонту потребують деякі двори, а також необхідно провести роботи по благоустрою на території ліцею №24. А про які проблеми розповідають самі жителі “Пасічної”, дивіться у сюжеті ПІК:

У Франківську натрапили на залишки “зниклої” Галицької Брами 

На вулиці Галицькій, що в Івано-Франківську, під час проведення земельних робіт, відкрились частини конструкцій 17-18 століття.

1 16 scaled

Як припускає архітектор та реставратор Ігор Панчишин, це залишки «зниклої» Галицької Брами станіславівської фортеці. Цього разу, каже архітектор, під час чергових “кабельно-комунікаційних” розкопок, відкрили регулярно тесані блоки вапнякових квадрів.

Автор допису каже, що в Івано-Франківську природа археологічних досліджень така, що артефакти виявляються лише в процесі земельних робіт.

Історія бійця, який проходить реабілітацію на Прикарпатті 

31- річний військовий Віталій Бєляєв під час важких боїв він дивом вижив, проте втратив ліву ногу. Повністю, вище коліна. Сам Віталій родом із містечка Старокостянтинів Хмельницької області.

Віталій проходить реабілітацію в одній із лікарень на Прикарпатті, повідомляє ПІК.

Боєць переніс п’ять операцій, попереду ще одна для корекції ноги під протезування.

Волонтерка Олександра, яка опікується Віталієм, каже, що вирішили  оголосити збір коштів, адже протезування дороговартісне. Тому закликає всіх, хто може допомогти бійцю та додає картку мами військовослужбовця:

5168 7451 3633 4734 – Бєляєва О.П. (Мама).

  • Дякуємо, що читаєте ПІК! Мирного усім нам тижня! Переможних новин! Слава й вічна пам’ять усім воїнам, які полягли у цій війні, зокрема й цього тижня! Слава Україні!

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено