Як правильно вибрати черешню при покупці, на що звернути увагу, чи потрібно її куштувати і від якої ягоди краще відмовитися, пише ПІК з посиланням на УНІАН.
Яка найсмачніша черешня
Найсмачніша черешня – свіжа і натуральна. Щоб вибрати таку, потрібно врахувати кілька моментів.
Як правильно вибрати черешню:
- Подивіться на шкірку
Вона повинна блищати і бути без вад. Якщо є підгнилі ділянки, то ягоду швидше за все, зірвали давно, вона не свіжа. Якщо шкірка тьмяна і м’яка – черешня переспіла і також була зірвана давно.
- Понюхайте ягоду
Черешня повинна мати приємний аромат, без запаху гнилі або бродіння – якщо такий є, ягода почала псуватися
- Зверніть увагу на плодоніжки
Добре, якщо черешня з “хвостиком” – і чим він зеленіший, тим свіжіша ягода. Якщо “хвостик” засох – черешню зірвали давно. Не дуже добре, якщо вся ягода без плодоніжок – вона вже могла набратися мікробів у місці відриву.
- Подивіться на улоговинку біля плодоніжки
Там, де плодоніжка прикріплюється до ягоді, є улоговинка – перевірте, чи немає там білястого нальоту. Такий наліт залишається, якщо ягоду відносно недавно обробляли отрутохімікатами. Якщо таку черешню покуштувати, то з’явиться неприємне пощипування в роті. Це точна ознака “хімії”, й такою ягодою можна отруїтися.
Яка черешня краща – жовта чи червона
Черешня не тільки смачна, але ще дуже корисна:
- містить багато вітаміну С – в 100 г ягоди близько 20% добової потреби;
- зміцнює імунітет завдяки вмісту магнію, марганцю, заліза, міді, калію і кальцію;
- містить багато калію, тому корисна при високому артеріальному тиску і підвищеному холестерині;
- допомагає при анемії;
- корисна для зору.
І до всього черешня не зашкодить фігурі – в 100 г всього 50-56 ккал. Колір черешні може бути від білого до темно-вишневого – залежить від сорту.
Вважається, що чим темніша ягода, тим вона більш корисна. У темних сортах міститься більше пігментів каротиноїдів і антиоксидантів флавоноїдів, які уповільнюють старіння і захищають від ракових захворювань, а антиоксиданти антоціани протистоять хворобам серця і ожирінню. У той же час білі сорти черешні радять вживати діткам і дорослим, які схильні до алергії.
Яка найсолодша черешня? Солодкість ягоди теж залежить від сорту, але темні сорти найчастіше солодші білих – тут кожен вибирає, що більше подобається. Правда, куштувати черешню при покупці на ринку все ж не радять – ягоду потрібно помити.
Читайте також у ПІК:
- На Прикарпатті у польських броколі виявили небезпечну речовину
- Чим обробити огірки від попелиці: прості поради
- Як краще заморожувати полуницю: прості способи
- Чим підживлювати капусту після висадки у грунт: корисні поради