Івано-Франківськ

В Івано-Франківську нова система оповіщення повітряної тривоги

Але кажуть, що працює із порушеннями.

Systema opovishhennya scaled

В Івано-Франківську працює нова система оповіщення повітряної тривоги. Вона інформує жителів міста про небезпеку не лише сиреною, а й словами. Причому сирена звучить двічі: на початку тривоги та після відбою. В управлінні з питань цивільного захисту обласної військової адміністрації вважають це порушенням, повідомляє ПІК з посиланням на Суспільне.

“Система оповіщення, що працювала в місті до встановлення нової, застаріла і часто давала збої або взагалі не звучала.

Цій старій системі вже 40-50 років, десь так. Вона то виходить з ладу, то звучить, то не звучить, то ще щось. Зважаючи на це, керівництво міста ухвалило рішення створити свою міську систему оповіщення повітряної тривоги”, – каже начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківської міської ради Ігор Влізло.

Натомість в тестовому режимі встановили нову систему оповіщення, на п’яти вулицях.

“Ми провели певну роботу. Погодилася тернопільська фірма, яка встановлює не тільки в нас, а й у Рівному, і у Хмельницькому, й усюди. У нас поки є п’ять таких систем. Вони зараз працюють у тестовому режимі. Очевидно, щось забереться, щось додасться — ми вивчаємо це. Хтось каже: нам заголосно, десь ще щось. Все врахуємо, все налагодимо”, — говорить Ігор Влізло.

Він розповідає: особливість нової системи оповіщення полягає в тому, що сирена супроводжується словами й звучить двічі — на початку тривоги й після відбою.

“Звучить повітряна тривога — вона вмикається. Завершилася повітряна тривога, вона знову вмикається. Тобто знову йде звук і слова “Завершення повітряної тривоги”, дослівно не можу сказати. Все. Тобто, це — нова сучасна система, яка базується на цифрі. У державі оголошується повітряна тривога і вона автоматично вмикається не лише в нас, а й у 150 населених пунктах України — там, де вона встановлена”, — каже Влізло.

А от начальник управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської обласної військової адміністрації Володимир Стебницький каже, що нова система оповіщення повітряної тривоги в Івано-Франківську працює неправильно.

“У нас в області оновлення немає. Це місто Франківськ видумало таке. Ми їм зробили зауваження і дали термін це усунути. Це неправильно зроблено, у невідповідності до нормативних актів. Немає такого, що після відбою має звучати сирена. Повинне просто іти голосове оповіщення, що відбій тривоги. А в Івано-Франківську ще кілька секунд звучить сирена. Це — неправильно”, — говорить Володимир Стебницький.

Наразі, за його словами, у кожній із 62 громад є система оповіщення. Вона працює відповідно до встановлених норм.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено