Івано-Франківськ

“Дострілявся” до чемпіона світу: історія молодого стрілка з Рогатина (ФОТО)

18-річний Денис Мартиненко з Рогатина завоював три золоті і одну бронзову медалі на Чемпіонаті світу серед юніорів з кульової стрільби.

36515e538bfc5d26

Юнак виступав у складі збірної команди України. Стрілецькі змагання відбувалися у  південнокорейському місті Чханвон. За право стати кращим світовими стільцями змагалися 550 атлетів з 44 країн.  Денис Мартиненко став дворазовим чемпіоном світу, як в особистому, так і в командному заліках.

У вправі ГП-11А (пневматична гвинтівка, рухома мішень, 10 м) хлопець став дворазовим чемпіоном світу як в особистому, так і в командному заліках. У вправі ГП-12 (пневматична гвинтівка, рухома мішень, 10 м) завоював «золото» в командному заліку та виборов особисту бронзову нагороду

«Денис займається кульовою стрільбою з 14 років і  тренується у мене три роки”, — розповідає Ярослав Коваль, наставник чемпіона,  Заслужений тренер України, тренер-викладач Рогатинської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву.

Попередньо юнак займався футболом та гандболом. Згодом хотів піти спробувати себе в тенісі, але…хлопця не взяли. І тоді Денис пішов на кульову стрільбу. Спочатку юнак тренувався у  Ігоря Железнякова та освоював стрільбу з положення лежачи, а коли прийшов до Ярослава Коваля, то вже незабаром став чемпіоном.

837f2c2fc02f278 scaled

За словами тренера-наставника, Денис активно і старанно тренувався, виступав на всеукраїнських змаганнях. На міжнародний рівень не виходив. Участь у переможному світовому чемпіонаті — його знаковий та  вагомий здобуток.

Аби вправно стріляти, треба мати добру фізичну підготовку, тому спортсмен перед кожним тренуванням виконує загальні фізичні вправи для розминки. А вже спеціальна підготовка полягає у тренуванні витримки, прицільності.

«Для того, хто займається кульовою стрільбою треба мати сильні плечі, руки та ноги, щоби могти добре, довго та міцно втримувати гвинтівку, ну і, звісно, добрий зір», — пояснює Денис Мартиненко.

Велику роль відіграє й екіпірування: гвинтівка, оптичний приціл, зручний одяг. Прикметно, що в багаторазового чемпіона світу на визначальних змаганнях був старий оптичний приціл, але навіть з ним він виграв.

denis martinenko 2

Також важливе й психологічне налаштування, спортсмен-стрілець мусить бути зосередженим, урівноваженим, спокійним і мати блискавичну рухову реакцію, аби влучно, точно і чітко потрапити у рухому мішень Пан Коваль завжди дає вихованцям психологічне налаштування, каже, що вони все зможуть.

Цікаво, що Денис Мартиненко за типом темпераменту — холерик, веселун, любить багато спілкуватися, жартувати. Та під час занять кульовою стрільбою він спокійний і зосереджений. Проте як лише Денис виходить зі спортзалу, то знову стає балакуном і веселуном.

364254853 850743586060140 5356640080485108585 n scaled

«Це спорт і до нього слід ставитися серйозно, а поза спортзалом — звичне життя, і слід завжди й усюди залишатися собою»,— мовить юний чемпіон. Поза спортзалом хлопець гуляє в з вівчаркою Ронні, допомагає батькам.

За виступом Дениса, тренер спостерігав о 04.00 ночі, бо в України з Південною Кореєю шість годин різниці в часі.

«Коли мій вихованець переміг, то були фантастичні  відчуття радості, щастя, адже вся наша спільна робота дала чудові результати», – каже Ярослав  Коваль.

denis martinenko 1

Сам Денис у перемогу, зізнається мало вірив, але був спокійним.

«Я чітко виконував своє завдання…влучно стріляти»,— розповідає про свій успіх чемпіон і додає, що його найсильнішими суперниками були фінни та казахи.

Уже зараз юнак почав готуватися до Чемпіонату України серед дорослих та до Чемпіонату Європи, що відбудеться наступного року. Також Денис  хоче поступати у Львівську Національну Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Каже, що його вміння стріляти може добре послужити України.

Сабіна Ружицька. Фото з архіву Дениса Мартиненка

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено