Івано-Франківськ

У Львові вперше пересадили надруковану на 3D-принтері кістку хлопчику з Прикарпаття

Операцію у Львівській лікарні Святого Миколая разом проводили фахівці Львова, Києва та Івано-Франківська.

У Львові вперше пересадили надруковану на 3D-принтері кістку хлопчику з Прикарпаття

У Львові вперше провели операцію з пересадження кістки, яку надрукували на 3D-принтері. Пацієнтом став 8-річний Богдан з Прикарпаття. Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова, пише ПІК. 

“8-річний Богдан вже вдруге бореться з онкологією. Коли хлопчику було 3 року, йому діагностували рак печінки. Тоді задля одужання йому видалили пухлину разом з жовчним міхуром. Згодом хлопчик пішов до школи та розвивався, як усі інші діти. Однак хвороба знову нагадала про себе: цього разу рак вразив кістку Богдана”, – йдеться у повідомленні.

Якось після школи Богданчик поскаржився батькам на сильний біль у нозі. Пізніше кінцівка ще й набрякла. Сім’я відразу звернулася до лікарів в Івано-Франківську, які раніше вже вилікували їхнього хлопчика. Богданові зробили всі необхідні обстеження і біопсія підтвердила найстрашніші побоювання – знову рак. 

Злоякісна пухлина вразила 28 см стегнової кістки. Аби зберегти йому ногу, необхідно було видалити уражену частину та вживити на її місце імплант. Богдана готували до операції пів року. У цей час він проходив курс хімієтерапії.

“Спершу спеціалісти видалили саму пухлину, а потому провели експрес-біопсію, аби точно з’ясувати, який об’єм кістки необхідно забрати. Київські інженери, які виготовили титановий імплант для Богданчика, підготували три варіанти різної довжини. Всі вони надруковані на 3D-принтері”, – додають у медустанові.

Проєктували імпланти місяць і ще два тижні друкували. Після біопсії лікарі видалили уражену раком кістку та встановили хлопчику імплант підходящого розміру, який ростиме разом із дитиною. Втручання тривало 6 годин і минуло успішно.

Богданчик уже повернувся до Івано-Франківська та продовжує лікування, яке буде тривалим. Попереду в хлопчика – кілька курсів поліхімієтерапія та променевої терапії, а також трансплантація кісткового мозку.

На Прикарпатті у трьох людей підтвердили діагноз лептоспірозу: чим небезпечна хвороба

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено