Івано-Франківськ

На Прикарпатті розпочався сезон заготівель каштанів та жолудів для відгодівлі тварин

Жолуді й каштани  восени і взимку найкращий додаток до корму для свиней.

377740567 1435571147221220 2899788627730117757 n scaled

У селян ці дари природи  в особливій пошані. Люди кажуть, що каштанами й жолудями колись рятувалися від голоду. Тепер мука, у якій міститься чимало поживних речовин, є добрим  додатком при відгодівлі свиней.

“Жолуді й каштани  восени і взимку найкращий додаток до корму для свиней. Я жартома називаю це свинячими  цукерками. Бо клаповухі  дуже апетитно ними хрумтять», — каже Мирослав Плугатор, господар з Тлумача, що часом й самому тоді хочеться їсти.

Зазвичай жолуді й каштани у приватних господарствах  перемелюють  на муку, яка, за словами Мирослава Плугатора  неабияк  сприяє росту тварин, адже за складом і поживністю вона схожа зі звичайною мукою.

Збирають жолуді в лісах, посадках та в парках. За день родина з 3 осіб може принести 3-4 мішки. Кілька днів роботи, і жолудів вистачить. Ну, а каштани можна й при дорозі зібрати. Усе принесене сушать, трохи товчуть, аби шкірка облущилася та дрібно-дрібно мелють. Щоправда жолуді і каштани гіркуваті на смак. Але й цього можна легко позбутися.

За словами господаря, аби плоди не гірчили, перед тим, як їх сушити, треба замочити на півдня у воді. Таким чином із сухих жолудів та каштанів набагато легше зняти шкірку. Та й для помолу залишається лише «горіх». Жолудеве й каштанове  борошно перемішують та додають  до висівок, кукурудзяної та вівсяної муки. Така суміш називається  «осипка». Її запарюють окропом, настоюють та годують свиней.

377790942 859741885225250 4656934078990022400 n scaled

Проте треба бути уважним:  при додаванні муки з лісових плодів у корм тваринам. Слід чітко дотримуватися пропорцій. В один 30-кілограмовий мішок висівок можна додавати не більше 5-6 кілограм жолудевої та каштанової муки. Тішити свиней такою сумішшю варто лише раз на  два-три дні, бо у жолудях є дубильні речовини. Якщо ж вкинути більше і постійно годувати мукою з них свиней, то в них можуть бути проблеми зі шлунком і отруєння.

Також «лісовою мукою», зазвичай,  посипають соковиті овочі:  буряки, кабачки, гарбузи.

«А ще можна дати свиням так званий вітамінний салат. Для цього треба  нарізати невеличкими шматочками яблука, моркву, буряк чи гарбуз і посипати все мукою»,— ділиться таємницями  «кулінарії» пан Мирослав.

Чоловік додає, що таку суміш свині так їдять, що не встигнеш відійти, а в спеціальний жолоб для годівлі вже порожній. А ще  жолуді та каштани— суттєва  економія господарям, бо вони безкоштовні. Йди та збирай. Окрім свиней, жолудевою й каштановою мукою смакує домашня птиця.

Сабіна Ружицька, фото авторки

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено