Івано-Франківськ

У Надвірнянській громаді реалізовують проєкт “Сіль історії” (ФОТО)

Зокрема, у селі Молодків є джерело соляної ропи.

У Надвірнянській громаді реалізовують проєкт "Сіль історії" (ФОТО)

У Надвірнянській громаді мають на меті популяризувати локації з видобутку солі та сам процес солеваріння. Так, у селі Молодків планують зробити музей солеваріння, де б кожен відчув себе учасником цього процесу. Про це ПІК розповів магістр клубу замку «Краснодвір» Василь Юсипенко.

У Надвірнянській громаді реалізовують проєкт "Сіль історії" (ФОТО)

“Одне із тих джерел, яке у нашій околиці найбільше збережено – це джерело сировиці у селі Молодьків. Воно є постійно діючим, ним користуються місцеві мешканці й жителі сусідніх сіл. Громада села облаштувала джерело, як криничку, зробила невелике облагородження. І щоб посилити популярність цього місця, ми плануємо зробити тут локацію, яка б демонструвала сам процес солеваріння, тобто маленький такий музей солеваріння. Або на цьому місці, або десь поряд, але в селі Молодьків”, – зазначив він. 

За його словами, Надвірнянський туристично-інформаційний центр разом з іншими громадами Прикарпаття та Львівщини, які також мають свою історію солеваріння та соляних покладів, розробляють спільний туристичний маршрут під назвою «Сіль історії».

У Надвірнянській громаді реалізовують проєкт "Сіль історії" (ФОТО)

Він охоплюватиме кожну локацію та показуватиме, у чому її особливість. Окрім того, організатори проєкту розробили набір сувенірної продукції з солі.

Довідково: щоб з ропи отримати сіль – треба набрати її в якусь конкретну ємність, поставити на вогонь, підігрівати, помішуючи і відповідно вода випаровується, а сіль кристалізується і залишається.

До слова, також у Надвірній планують облаштувати на території замку “Краснодвір” Театр їжі. Клуб замку “Краснодвір” співпрацює з представниками науково-мистецької платформи “Острів”. Зокрема, клуб став переможцем освітньої програми проєкту “Конструкції взаємодії: Відкриті села”, започаткованого на платформі.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено