Івано-Франківськ

“Будемо садити квіткові поля Перемоги”: кондитерка з Калуша вирощує кілька сотень сортів жоржин (ФОТО)

Попри посуху, несприятливі погодні умови жінка виростила загалом кілька тисяч квітів. Це тішить та вражає.

1 9 scaled

Алла Черник з Калуша садить жоржини жінка з 1986 року. Усі квіти вирощує на дачі. А ще жінка пече різноманітні тістечка та вишиває картини. Про квіти пані Алла може розповідати годинами, пише ПІК.

 «Я родом з Житомирщини, згодом жила на Львівщині в же багато років — у Калуші. З дитинства хотіла мати багато квітів, і пообіцяла собі, як виросту — буду їх садити і тішити себе та рідних. Колись садили більше городину і квітами особливо мало хто захоплювався. Проте гарні сортові квіти, це була своєрідна «валюта» для різних людей, на різні урочисті події, їх просили, дехто й продавав. Та я не до торгівлі. Квіти вирощую для краси», – зізнається пані квітникарка-аматорка.

2 4 scaled

Біля хати Алли Черник загалом завжди росли квіти. Найулюбленішими для жінки завжди були та є жоржини. Зараз в пані Черник є 600 сортів жоржин,  300 сортів гладіолусів, 200 — лілейників, 90 — карликових ірисів, багато нарцисів. На жаль, цьогоріч через посуху понад 80 сортів жоржин не зацвіли і, за словами жінки, невідомо чи взагалі зацвітуть.

«Жоржини родом з Латинської Америки, зокрема ростуть багато в Мексиці та Перу. Там вони багаторічники. А в нас, через значно холодніший клімат, їх треба щороку викопувати. У багатьох європейських і американських каталогах сортів квітку називають Далія. Та її назвав ще у ХVІІІ сторіччі іспанський ботанік Антоніє Каванілліс на честь фінського колеги Андреаса Даля. А той вважав жоржини… овочами, бо їхні корені тоді були…їстівними», — оповідає історію квітки жінка.

Українці називають квітку «жоржиною» від слова «juarezii». Так назвали рослину європейські селекціонери ще на початку ХІХ сторіччя. У 1815 році в Бельгії вивели перші сорти великоквіткових махрових жоржин і з того часу у квітникарів триває «жоржиновий бум». Чи не щороку з’являються нові сорти, які тішать та милують очі людей.

Алла Черник садить різноманітні за формою та кольором квіти. Описати їх дуже непросто. Це треба бачити та милуватися. Одні жоржини маленькі, завбільшки з дитячу долоньку, інші в діаметрі як велика тарілка.

Різні сорти жінка міняє, купляє та отримує від українських колекціонерів-квітникарів. Багато з цих людей, на жаль, опинилися в зоні війни. Та, за словами квітникарки,  на щастя, всі живі здорові. Квіти жінка дарує друзям, носить до храмів та дає багато до стелли Героїв.

«Я переконана, що війна скоро закінчиться, і ми неодмінно будемо сади величезні квітникові поля перемоги. Бо українці нездоланна, мужня духовно багато нація та красива, як усі квіти Землі», — підсумовує Алла Черник.

Сабіна Ружицька. Фото надані Аллою Черник

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено