Івано-Франківськ

Землетрус, вбивство, закриття пологового – топ-10 новин тижня за 9-15 жовтня (ФОТО, ВІДЕО)

Ряд актуальних та важливих подій, які ви могли пропустити.

IMG 20231014 212424 887 scaled

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 9-15 жовтня 2023 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді ПІК.

Землетрус

6ffe7bb121bd5bddc4db94ac915cb6cd orig scaled

9 жовтня в Словаччині трапився землетрус, його відчули у Закарпатській та Львівській областях. В Ужгороді землетрус сягав майже 5 балів за шкалою Ріхтера. 

У Львівській ОВА розповіли, що поспілкувалися зі сейсмологом з 50-річним досвідом – Романом Пронишиним. Фахівець каже, те, що землетрус в районі міста Гуменне у Словаччині відчули і жителі Львівської області – велика рідкість. Востаннє таке було ще у 1778 році. Адже регіону більш притаманно відчувати землетруси зі зони Вранча (Румунія).

Закриття пологового

Низька народжуваність чи недофінансування: у Бурштині хочуть закрити пологове відділення

У Бурштині планують закрити пологове відділення, яке діє на базі міської центральної лікарні, і в якому лише нещодавно робили капітальний ремонт. Вартість робіт становила один мільйон гривень.

Закриття відділення директорка лікарні Борецька Галина аргументує недостатнім фінансуванням та низькою народжуваністю, про це ПІК відомо з власних джерел.

На поверсі, де зараз розташоване пологове відділення в планах керівництва лікарні відкрити реабілітаційний центр. Куди ж тоді мають їхати народжувати місцеві породіллі та жительки навколишніх населених пунктів?! І що буде з працівниками відділення?

Нафтогазовий форум

DSC 0231 scaled

На Прикарпатті відбувся масштабний Міжнародний нафтогазовий форум «Нафтогазова енергетика-2023», присвяченого проблематиці енергетичного переходу.

Науковий захід приурочений потенціалу ІФНТУНГ, напрацьованому новою командою в рамках розвитку співпраці між НАК «Нафтогаз», галузевими і профільними міністерствами і відомствами, провідними вітчизняними та іноземними нафтогазовидобувними, сервісними компаніями, науково-освітніми та навчальними закладами, професійними спілками, знаними фахівцями й експертами.

Е-декларування

182010 1 large scaled

Президент Володимир Зеленський підписав закон про відновлення електронного декларування для чиновників. А це означає, що чиновники мають подати декларації за 2021-2023 роки – не пізніше ніж через 90 днів після набуття чинності закону.

Військовослужбовці (крім чиновників військкоматів та членів ВЛК), полонені, громадяни на окупованих територіях не повинні подавати декларації до завершення воєнного стану або звільнення територій. Після закінчення воєнного стану або демобілізації у військових буде 90 днів для подання декларацій.

Вбивство в Івано-Франківську

387858881 316577057683197 7696044529873540942 n scaled

26-річна франківка вчинила конфлікт на вулиці Івасюка з чоловіком та його співмешканкою. Словесна перепалка, яка раптово виникла, переросла у бійку, під час якої підозрювана спричинила ножове поранення в область серця 32 – річній жінці.

Від отриманого тілесного ушкодження вона померла до приїзду швидкої допомоги. Після конфлікту фігурантка втекла з місця події.

26-річну мешканку Івано-Франківська виявили за місцем проживання. Вона раніше не судима. За місцем проживання поліцейські також виявили та вилучили ніж, яким ймовірно були завдані тілесні ушкодження потерпілій. Суд невдовзі обере міру запобіжного заходу.

Закладав вибухівку на АЗС

FB IMG 1697021587834 scaled

Правоохоронці затримали диверсанта спецслужб рф, який закладав вибухівку  з часовим механізмом поряд з ємністю для зберігання газу на АЗС у Харкові. Він мав вчинити вибух 10 жовтня. 

В ході обшуків за місцем проживання затриманого та його батьків вилучили саморобний вибуховий пристрій, револьвер системи Наган, гранати Ф1 та РГД-5, 10 детонаторів, близько 5 кг пластиду, годинниковий механізм до саморобного вибухового пристрою та вибуховий імітаційний пакет і грошові кошти.

Зловмисник має відношення і до інших диверсій на Харківщині – підрив колії на залізничній станції та вибухи на двох місцевих АЗС.

У лікарні померли двоє людей, що постраждали через вибух нафтопроводу

386646642 644829464454140 6557769928597373916 n 1 scaled 1

У лікарні в Німеччині померли Марій Ярослав та Гріздак Наталя. Також не витримало серце Гладиш Надії, дружини Василя Гладиша, якого відправили на лікування до Фінляндії.

Додамо, зараз у Німеччині на лікуванні перебувають ще двоє маленьких хлопчиків з важкими опіковими травмами.

Нагадаємо, що трагедія сталася 30 вересня в селі Стримба Надвірнянського району. Від прориву нафтопроводу та пожежі зайнявся приватний будинок. Загалом постраждали 9 людей. Четверо – важкі, зі значними опіками тіла.

Спорт

photo 2023 10 14 18 00 49 scaled

Збірна України перемогла Північну Македонію у кваліфікації чемпіонату Європи з футболу.

Україна вийшла вперед на 30-й хвилині, коли Георгій Судаков пробив з дальньої дистанції, а м’яч рикошетом від суперника влетів у сітку. Вдруге команда Сергія Реброва забила наприкінці матчу в компенсований арбітром час.

Таким чином, Україна перемогла Північну Македонію з рахунком 2:0, набрала 10 очок та вийшла на друге місце у групі C. 

Здоров’я

В Івано-Франківському обласному перинатальному центрі встановили новий УЗД-апарат експерт-класу. Він має високу роздільну здатність та чіткіше зображення, що дозволить лікарям ставити більш точні діагнози.

Функціонуватиме він у новоствореному консультативно-діагностичному відділенні з ліжками для денного стаціонару.

Під звуки трембіт прощалися із бійцем у Франківську

IMG 20231014 211806 scaled

В Івано-Франківську звуками трембіт та рогів прощались із загиблим 29-річним захисником України Андрієм Чепілем – воїном, пластуном, музикантом гурту “КораЛЛі”.

Головний сержант взводу загинув 28 червня в бою на Запорізькому напрямку. Але вважався зниклим безвісти – доки експертиза ДНК не допомогла ідентифікувати його тіло.

Сотні містян 10 жовтня прийшли у Церкву Св. Юди Тадея аби попрощатися із Героєм.

Друзі і дружина загиблого героя вже домовилися після перемоги створити в Україні крутий музичний фестиваль пам’яті Андрія Чепіля, аби його ім’я і далі надихало людей на нові звершення. 

Пропонуємо переглянути одне із інтерв’ю Андрія.

 Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину з Прикарпаття цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв!

  • Дякуємо, що ви з ПІК! Мирного усім тижня та хороших новин.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено