Івано-Франківськ

У Франківську триває епопея з дошкою Миколі Кіщуку на фасаді будинку НСХУ

Історик Ярослав Коретчук наполягає, що Кіщук причетний до депортації сімей повстанців.

3d10474d944a2bed

Директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук продовжує наполягати на демонтажі меморіальну дошку діячу Миколі Кіщуку з фасаду будівлі обласної організації Національної спілки художників України.

Історик розповів, що Микола Кіщук причетний до депортації сімей повстанців, пише ПІК.

Мовляв, упродовж 1949-1950 років був головою виконавчого комітету Косівської районної ради депутатів трудящих. У ці роки він ухвалював рішення про депортацію учасників українського визвольного руху.

5fc058b33e311a4a363e5081bcd0e50b

Натомість, як йдеться у дописі Коретчука у соцмережі, сина Миколи Кіщука на його слова про те, що батько займався репресіями, відповів наступне:

“Я можу передзвонити зараз в СБУ Івано-Франківської області й у них запитати. Вони, певно, краще знають, чи він займався цим, чи ні. Чи це люди, які хочуть дошку забрати.Нехай забирають. Але спочатку хай спитають івано-франківських художників, чи вона їм потрібна, чи ні. Я не був її ініціатором — навіть був здивований і радий, що вони цю дошку поставили. Дійсно, батько заслужив”.

Ярослав Коретчук також приводить декілька епізодів, зібраних з Архіву СБУ (мовою оригіналу):

  • 16, 17, 18.12.1949 р. в с. Річка Косів[ського] р-ну кожної днини відбувались збори у справі перепису худоби. На зборах виступав голова с/ради. Він говорив, що хто не запише вівці чи корови, того оштрафують на 500 крб. кари і сконфіскують дану худобу. В кінці виступав проти нашого руху та лаяв населення, шо воно виконує наші зарядження та сподівається скоро війни. Кіщук в свойому виступі заявив, щоб всі без різниці чи в нього є вівці, чи ні, здавали шкіри. Також казав, щоб здавали масло, бо в противному разі будуть конфіскувати худобу. Коземчук Микола закликав населення, щоб вписувалося в колгосп та вихваляв колгоспне життя. В кінці голова с/ради закликав, щоб населення приготовилось зустрічати Новий рік. Присутніх було 79, 132, 230 [чол.]
  • 19.11.1949 р. в с. Річка Косівського р-ну відбулись збори, на яких голова с/ради говорив, щоб люди писались добровільно в Херсонщину, бо в противному разі виселять мусово, але не в Херсонщину, а в тундру. Дальше говорив Кіщук Микола, що хто не виконає держналогів і не дасть авансу м’яса 50% на 1950 р., того, хоче чи не хоче, виселять на Схід. Присутніх було 15 чол.

“Прикро, що така поважна організація ІФ обласна організація НСХУ як води в рот набрала”, – додав Корчетчук.

0fd1eba8a63871d5

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено