Івано-Франківськ

Джо Байдену – 81: цікаві факти про найстаршого президента США

Джо Байден – 46-й президент США. Сьогодні йому виповнився 81 рік. З них понад 50 років він у політиці.

Джо Байдену - 81: цікаві факти про найстаршого президента США

Сьогодні, 20 листопада, американському президенту Джо Байдену виповнився 81 рік. Він є найстаршою людиною на посаді президента в історії США, пише ПІК.

 Політична кар’єра Байдена розпочалась з 1970 року. Спершу він став членом Ради округу Ньюкасл, вже за три роки обійняв посаду сенатора від штату Делавер і став одним із наймолодших сенаторів США – на той час Байдену було всього 30.  

1 664

Також відомо, що стати президентом – була одна з найбільших мрій Джо Байдена. Він зумів обійняти цю посаду з третього разу, скориставшись масовим невдоволенням тим, як його попередник Дональд Трамп боровся з пандемією коронавірусу, і втомою від його агресивної манери триматися на публіці.

Джо Байден — один із рекордсменів за кількістю відвідувань України, але на посаді віцепрезидента США. Він побував в Україні шість разів: у 2009-му, тричі у 2014-му, також у 2015-му, 2017-му та як президент у 2023 році.

Під час свого президентства у Байдена були й смішні випадки, зокрема його падіння у людних місцях. Так, 1 червня в Колорадо з Джо Байденом стався конфуз – він впав на сцені на церемонії випуску Академії ВПС США. 

Окрім того, президент США Джо Байден впав, піднімаючись по трапу свого літака. Ймовірно, він заточився за одну зі сходинок. Інцидент трапився на військовій базі Меріленд, куди Байдена доставили вертольотом. Звідти він разом з дружиною мав вилетіти в Атланту.

Утім, це ще не всі падіння Байдена. У червня 2022 року він також впав з велосипеда під час поїздки біля свого будинку в Рехобот-Біч в штаті Делавер. Він зупинився та хотів злізти з велосипеда, однак впав на правий бік та перекинувся на спину, перш ніж йому допомогли піднятися. Джо Байден мав при цьому одягнутий велосипедний шолом.

Сім’я та трагедії Джо Байдена

У 1966 році Байден одружився з Нелії Гантер, з якою познайомився на першому році навчання в коледжі. У пари народилося троє дітей: сини Бо і Гантер і дочка Наомі. У 1972 році, через кілька тижнів після перемоги 29-річного Байдена на виборах у сенат від штату Делавер, Нелія та однорічна Наомі загинули в автокатастрофі.

У 1975 році Байден познайомився з нинішньою дружиною – вчителькою англійської мови Джилл Трейсі Якобс, на якій одружився через два роки. У 1981 році у подружжя народилася дочка Ешлі. У 2015 році, на 47-му році життя, від раку мозку помер старший син Бо.

Джо Байдену - 81: цікаві факти про найстаршого президента США

Байден та Україна

Під час революції гідності Байден був відповідальним за український напрямок зовнішньої політики США в адміністрації Барака Обами й закликав Януковича відмовитись від розгону протестів. Після анексії Криму Джо Байден здійснив візит до України, під час якого наголосив, що наша держава має зберегти свій суверенітет.
Вже в статусі президента він відвідав Україну 20 лютого 2023 року. Адміністрація Байдена активно підтримує Україну з початку повномасштабного вторгнення. США виділили низку великих пакетів військової та фінансової допомоги. Зокрема Білий дім 20 жовтня попросив у Конгресу майже 106 мільярдів доларів для фінансування безпеки України, Ізраїлю та США.
Читайте також у ПІК:
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено