Івано-Франківськ

Масштабний збій у Kyivstar та його наслідки: усі що відомо на цей момент

Керівництво компанії заявило, що наразі терміни відновлення сервісів остаточно незрозумілі.

kolazh e9c7a4684114f541f0129877a8a77629 1200x675 737x415 1

Вранці 12 грудня через збій у користувачів “Київстару” відсутній мобільний зв’язок: у компанії заявили, що причиною збою є потужна атака хакерів. 

ПІК зібрала всю актуальну інформацію станом на 18:00. 

Що кажуть у самому “Київстарі”

Генеральний директор компанії Олександр Комаров в етері “Ми-Україна” повідомив, що внаслідок хакерської атаки була частково зруйнована IT-інфраструктура оператора.

Насправді це проникнення в інфраструктуру і її руйнування. Основна ціль цієї атаки – максимально можливе руйнування віртуальної IT-інфраструктури оператора. (…) У нас суттєво пошкодили IT-інфраструктуру, були обмежені доступи. Ми не могли протидіяти цьому на віртуальному рівні, тому ми виключали “Київстар” з мережі фізично, щоб обмежити доступ ворога до інфраструктури“, – зазначив Комаров.

За його словами, наразі невідомо, скільки часу займе відновлення.

СБУ розглядає причетність російських спецслужб

У Службі безпеки України повідомили, що відкрили кримінальне провадження за фактом кібератаки на оператора мобільного зв’язку “Київстар”.

Провадження відкрите за статтями:

  • ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);
  • ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Одна з версій, яку розглядають у СБУ, – причетність до хакерської атаки російських спецслужб. 

Чому не вдається приєднати нацроумінг?

Водночас оператор Vodafone повідомив, що до нього надійшло багато звернень щодо послуги нацроумінгу від абонентів “Київстару”.

“На нашому боці послуга працює коректно. Принаймні бачимо абонентів lifecell, зареєстрованих у нашій мережі за допомогою послуги національного роумінгу. Так само абоненти Vodafone можуть реєструватися в мережі іншого оператора, наразі це також тільки мережа lifecell”, – зазначив мобільний оператор.

У оператора lifecell, відповідаючи на запитання користувачів про роботу нацроумінгу заявили, що проблема  виникає на стороні оператора “Київстар”.

“Проблема досліджується. Терміни розв’язання питання будуть відомі після встановлення причин виникнення складності. Національний роумінг з боку оператора lifecell працює”, – йдеться у повідомленні.

Наслідки торкнулися й банківської системи

Речник ПриватБанку Олег Серга пояснив, що частина банкоматів та POS-терміналів усіх банків працює на мобільних картках. Тож збій у “Київстарі” впливатиме на роботу тих терміналів, які працюють на картках цього мобільного оператора.

За його словами, частка банкоматів, які використовують послуги “Київстару” у банкоматній мережі ПриватБанку, становить максимум 5%.

“Тобто на роботу банкоматної мережі це майже не вплинуло. Ми вважаємо, що максимальний ризик до 5% у нас. Це не є масовим. На частину мереж це може вплинути, але не на всю“, – наголосив він.

Чи вплинув збій на роботу військових

Ситуація зі збоєм у роботі мобільного оператора «Київстар» не стала на заваді роботі українських військовослужбовців на лінії фронту.

Про це повідомив начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фіть.

За його словами, безпосередньо на лінії фронту військові користуються дещо іншим зв’язком.

«Поки що немає впливу ситуації абсолютно на дії військовослужбовців. Для звичайних цивільних осіб є якісь незручності, але для військовослужбовців (збій у роботі національного оператора – ред.) абсолютно не має жодного значення»,– сказав Фітьо.

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено