Івано-Франківськ

Ретро: 84 роки тому створили облмуздрамтеатр імені Івана Франка (ФОТОархів)

Базою для театру стало приміщення польського театру імені Монюшка

67186490 2415861005350899 4636102954749788160 n scaled

У грудні 1939 року на базі мандрівних театрів Галичини утворили обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка, розповідає ПІК.

Це був перший на Прикарпатті професійний український театр, створений на базі мандрівних театрів Галичини, що діяли на Прикарпатті під орудою директорів С. Крижанівського, Р. Войновича, Івана Когутяка, Ю. Кононіва.

Базою для театру стало приміщення польського театру імені Монюшка, де нині розташована обласна філармонія.

У новостворений театр линуло багато аматорів і професіоналів різних жанрів: музикантів, танцюристів, драматичних акторів, вокалістів.

1940 scaled

При театрі була організована балетна студія під керівництвом Ярослава Чуперчука, де могла шліфувати свою майстерність театральна молодь.

30 грудня відбулася перша прем’єра за п’єсою Олександра Корнійчука «Платон Кречет».

132448414

 

Після фашистської окупації у 1945 році театр відновлює свою роботу. Керівництво театру вживає найенергійніших заходів для укомплектування Станіславського театру повноцінними робочими кадрами. Краща частина акторів харківського пересувного театру, що декілька місяців гастролював у Станіславі залишається у ньому для постійної роботи.

До складу нового театру ввійшли також і кращі місцеві артистичні сили. Наявний акторський склад зміцнюється артистами, запрошеними з Києва та з інших великих міст України. Перша вистава повоєнного репертуару за п’єсою І.І.Чабаненка «На Вкраїні милій».

1980 року театр переїхав до новозбудованого приміщення по вулиці Незалежності, а у будівлі розмістилася Івано-Франківська обласна філармонія імені Іри Маланюк.

Читайте також у авторській рубриці Ретро Івано-Франківськ: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено