Івано-Франківськ

Бурштинці викликали мера на ефір: бути, чи не бути недовірі міському голові? (ФОТО)

В студії телерадіокомпанії РАІ відбувся телеефір, на якому представники громади Бурштина ставили відверті запитання меру міста Василю Андрієшину.

Znimok ekrana 45

Znimok ekrana 43

ПІК неодноразово писала про останні події, які трапилися у бурштинській територіальній громаді: там люди незадоволені діями міського голови і вирішили запросити його на прямий ефір, щоб з’ясувати всі проблемні запитання, які їх цікавлять.

Ініціювала таку живу зустріч відома волонтерка, директор благодійного фонду «Сурма» Надія Тарнавська. Також до студії були запрошені два колишніх міських голови Роксолана Джура та Петро Курляк. З боку мера виступали спікерами  його заступник Володимир Чуйко та керуюча справами міської ради Надія Кіцела.

Модераторами зустрічі були  Генеральний директор телерадіокомпанії «РАІ» Андрій Русиняк та Олена Данилюк .

photo 2023 12 28 13 32 14 3 scaled photo 2023 12 28 13 32 14 6 scaled photo 2023 12 28 13 32 14 scaled

Загалом, бурштинців цікавили теми про роз’єднаність їхньої громади, про комунікацію мера з мешканцями, його про допомогу військовим.

Гостро стояло запитання про недолугу кадрову політику і недавнє звільнення начальниці відділу культури і туризму Тетяни Зорій та про ділянки у міському парку, яким надали кадастрові номери і, як припускають мешканці громади, будуть віддавати в оренду або продавати. Також обговорювали недавнє Віче та скандальну сесію, на якій громада запропонувала  висловити недовіру діючому меру.

Znimok ekrana 47 photo 2023 12 28 13 32 14 2 scaled

Звісно, з боку так званої «опозиції» до влади  були присутні представники Бурштина, громадські активісти, волонтери, військові, які, знехтувавши своїм особистим часом, прийшли домогтися справедливості і почути обґрунтування діям мера, які  не задовольняють мешканців громади.

Мер також мав своє лобі у студії:  були присутні працівники міської ради, його заступник,  юрист та депутати.

Znimok ekrana 50

Прямий ефір розпочали з того, що кожний спікер мав можливість  висловитися  і задати запитання, чому громада не має єдності, чому мер не дослуховується до думок містян.

Мер попередньої каденції Роксолана Джура  давала фахові компетентні поради, як працювати з громадою та поводитися у сесійній залі.

“В місті повинен бути спокій, в місті повинен бути фундамент гарантії безпеки громадян. Сьогодні я хочу захистити засади місцевого самоврядування, яке має свої закони і правила. І, якщо вже ситуація, що склалася в Бурштині, винесена на обговорення у межах області, це означає повну відсутність лідерства – не тільки голови грамади, а й депутатського складу. А лідерство має спонукати до спокою і стабільності у громаді, яка вас обрала, чого зараз немає”, – зауважила Джура.

Znimok ekrana 64

Також Роксолана Олександрівна висловила думку і про свою відповідальність перед   мешканцями, бо в свій час рекомендувала обрати на виборах кандидатуру Василя Андрієшина, гостро зауваживши:

“Проблема в тому, що ви – одинак і не маєте команди. Остання сенсія показала, що вас кинули всі, бо гроші  розсварили депутатів. Тому, вам конче необхідно звертати увагу на мораль, бо в місцевому самоврядуванні мають бути честь, повага, турбота про інтереси громади, а не власні”, – зазначила вона.

Роксолана Джура прямо натякнула на тиск голови на депутатів, бо перед позачерговою сесією кілька з них взяли лікарняний листок, щоб не бути на ній присутніми і уникнути голосування за недовіру голові та порадила Василю Андрієшину відсунути від справ міської ради свою дружину, оскільки  та забагато в них втручається, не маючи на те жодних підстав.

photo 2023 12 28 13 32 14 7 scaled

Колишній міський  голова Петро Курляк різко засудив дії мера як посадовця і очільника громади:

“Причиною нашої зустрічі стали дуже непрофесійні, часом зухвалі рішення міського голови і відсутність нормальної комунікації з громадою. Василь Михайлович дозволяє собі багато неправильних речей, які дотепер не  дозволяв собі жодний попередній голова громади. Власне, це і обурило містян, бо багато речей приховується, багато рішень здійснюються всупереч чинному законодавству2.

Емоційно звернулася до голови лікарка Бурштинської міської лікарні Надія Конопада, виказавши свій біль через його неналежне ставлення до полеглого Героя та його родини і акцентувавши на мізерній виплаті сім’ї Захисника порівняно з виплатами в інших громадах.

photo 2023 12 28 13 55 09 scaled photo 2023 12 28 13 55 13 scaled

Слово взяла Надія Тарнавська, ініціатор зустрічі та процедури висловлювання Василю Андрієшину недовіри. Вона звинуватила голову в небажанні  комуні кувати з громадою, дослухатися до думки більшості.

Znimok ekrana 54

“Громада не прийшла сьогодні шукати конструктивну з міською радою. Ми прийшли вимагати від міської ради правильних вчинків. Я представляю тут людей, які захищають нашу країну і яким ви зобов’язані допомагати щодня, а не маніпулювати, видаючи чужі справи і заслуги за свої та вимагаючи особистих листів і звернень з передової. Закінчилися часи, коли до вас мають приходити на поклін. Тепер ви зобов’язані йти до громади і питати, чим їй допомогти”, – зазначила Надія Тарнавська.

Znimok ekrana 52

Виступали військові, у яких накипіло від системної бюрократії. Вони обурювалися, що в громаді надаються переваги благоустрою, укладанню бруківки, побудові неактуальних на даний час доріг і туристичних об’єктів.

Військовослужбовці  наголошували, що головне – допомога ЗСУ та  Перемога, а не недоцільний розподіл коштів.

photo 2023 12 28 13 32 15 scaled

Одним з гострих моментів було з’ясування причин та обставин резонансного звільнення начальниці Відділу культури міської ради Тетяни Зорій.

У ведучої виникло запитання, що не так з культурою Бурштина і чому з ключових посад звільняють професіоналів, а на їх місця призначають людей, що не мають фахових освіт, необхідного стажу роботи та жодного досвіду у царині культури та мистецтва.

photo 2023 12 28 13 32 14 4 scaled

Голова громади відповів, що попередні керівники не були ефективними менеджерами, а випадкова людина, яку призначили на посаду директора Палацу культури  – хороша господиня. Хоча попередні керівники Палацу культури “Прометей” та відділу культури пропрацювали на займаних посадах не один рік і в громади до їх роботи претензій не виникало.

Znimok ekrana 59

Жалюгідно виглядали обґрунтування юриста, яка на зауваження переднього директора закладу Руслани Шевчук, за якими критеріями призначаються керівники на ключові посади в місті, договорилася до того, що в лікарні повинні працювати лікарі, в школах освітяни, а Палацом культури в Бурштині може керувати будь-хто і конкурс на заміщення вакантної посади зовсім необов’язковий, що звісно, суперечить всім законним нормам.

Znimok ekrana 61

Відповідь на запитання, чи поновлять на посаді Тетяну Зорій, фахівця, професіонала своєї справи, маму чотирьох дітей, так і не прозвучала і доля звільненої начальниці відділу культури наразі залишається невідомою.

Сама ж Тетяна Зорій висловила присутнім вдячність  за підтримку і солідарність і підтвердила факти тиску на неї і працівників з боку голови, на що той відповів, що п.Тетяна йому дуже подобається і натякнув, що може її працевлаштувати в якійсь іншій структурі.

Загалом, питання стояли гостро і мер вибрав тактику зі всіма погоджуватися та визнав себе винним у деяких рішеннях, зокрема в побудові “Вежі Давида” у своєму селі.

З боку міського голови не було чітких відповідей на конкретні запитання, його команда  згладжувала гострі кути і запевняла що мер виправиться, що потрібно і далі працювати у конструктивному руслі та висловлювала різні загальні  фрази. Проте, Надія Тарнавська пообіцяла: якщо сесія не прийме жодних заходів, то громада і надалі буде домагатися справедливості.

photo 2023 12 28 13 32 14 5 scaled photo 2023 12 28 13 55 05 scaled

Ефір закінчився знаком запитання – що ж буде далі: чи відбудеться позачергова сесія міської ради у п’ятницю, чи буде висловлена депутатами недовіра міському голові і чи поновлять на посаді Тетяну Зорій?

Це буде зрозуміло в подальшому і ми опишемо ситуацію для наших читачів.

З телестудії Руслана Гочіяєва-Шевчук

Фото авторки

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено