Івано-Франківськ

Що буде з доларом у 2024 році: прогноз економіста

Долар у цьому році може зрости. Така ситуація імовірна через економічну нестабільність.

Що буде з доларом у 2024 році: прогноз економіста

Економіст Олег Пендзин каже, що спрогнозувати курс долара на 2024 рік важко, оскільки на валютний ринок впливають зовнішні фактори. Зараз найбільше, ситуація змінюється через затримку надання Україні міжнародної грошової допомоги. Про це пише ПІК з посиланням на 24 канал.

“Якщо макрофінансова допомога буде в тій кількості, яка потрібна економіці України, тобто десь 37 міьярдів доларів курс буде в межах тих, які маємо зараз. Тобто все буде стабільно і буде повністю сценарій 2023 року”, – сказав він.

За словами Пендзина, для курсу існує 2 основні ризики:

  • Зменшення резервів НБУ. Потрібно розуміти, що зараз регулятор це єдине джерело валюти для внутрішнього ринку України.
  • Імовірне збільшення кількості готівкою гривні, яка перебуває в обігу. Така ситуація можлива при відсутності достатньої макрофінансово допомоги для України. У такому випадку, урядовці будуть вимушені друкувати гривні, а це, своєю чергою, стимулюватиме зростання рівня інфляції.

Пендзин наполягає на тому, що ми маємо враховувати усі сценарії. У тому числі і найбільш негативні. Економіст нагадав, що, станом на зараз, ЄС та США не затвердили новий пакет макрофінансової допомоги для України. Зараз український бюджет потребує щонайменше 37 мільярдів доларів макрофінансової допомоги. Станом на тепер є лише 10 мільярдів доларів.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено