Івано-Франківськ

Законопроєкт про мобілізацію: нардеп розповів коли можуть ухвалити документ

За словами нардепа, раніше березня закон не набере чинності. 

20

Як повідомляла ПІК, 30 січня Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію.

Народний депутат Ярослав Железняк описав один із найбільш ймовірних сценаріїв ухвалення законопроєкту.

Зареєстрували законопроєкт вчора, 30 січня. Отже, далі, за словами нардепа, будуть такі етапи:

  • Наступний етап це включення в порядок денний сесії (це не проблема і напевно відбудеться автоматично, оскільки нова сесія відкривається.
  • Далі важливий етап: скорочення строків подання альтернативних законопроектів з 14 днів до 7-ми.

“Це потребує окреме голосування (226+). Воно може відбутися не раніше 06 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення – то законопроект має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 06-09 лютого”, – пояснює нардеп.

  • Далі має відбутися засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних.

“Комітет поважний, тому раніше голосування за скорочення термінів (а це 6 лютого і далі) таке засідання не відбудеться”, – уточнив він.

  • Далі винесення законопроекту на голосування у перше читання. Це скоріш за все не раніше 07 лютого.
  • Якщо законопроект депутати підтримають 226+ голосами в перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок.

“Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7 днів на подачу правок. Якщо не пройде 14 днів на подачу правок”, – пояснює нардеп.

  • Потім знов Комітет має розглянути всі правки. Очевидно їх буде багато. І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання.
  • Коли винесуть законопроект на друге читання буде залежати від Комітету, але очевидно що не раніше 22 лютого. Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на декілька днів.
  • Потім має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання.

“Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування щоб дати можливість Спікеру підписати закон і відправити Президенту”, – каже Железняк

  •  Потім Президент має підписати закон.

    “І це я описав один (з найбільш ймовірних, але не єдиний) сценаріїв. Але думаю, що вже очевидно, що раніше березня Закон не набере чинності. Плюс там ще перехідний період місяць”, – йдеться у повідомленні.

Тут можна ознайомитися із основними положеннями законопроєкту. 

Читайте також: 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено