Івано-Франківськ

“Інший Франко”: Франківські акторки розповіли, чому варто переглянути новий байопік (ФОТО, ВІДЕО)

Байопік «Інший Франко» став першою великою прем'єрою українського кіно у 2024 році. Стрічка вийшла у широкий прокат саме восьмого лютого

DSC 0039 scaled

У Франківську відбувся допрем’єрний показ стрічки «Інший Франко», присвяченої видатному сину великого батька — Петру Франко, розповідає ПІК.

Перед стартом фільму у театрі кіно “Люм’єр” відбулася пресконференція за участі франківських акторок — Надії Левченко та Лілія Абрамʼюк. Вони зіграли дружину Петра Франка – Ольгу, у різний період її життя.

Акторки розповіли, що знімали стрічку ще у 2019 році, але прем’єру відтягнули спочатку через коронавірус, потім через повномасштабне вторгнення. Але прийшов час, адже тема й надалі актуальна. Ця історія – ще один пазл трагічного минулого нашої країни показаний через призму родини сина «каменяра» – Петра Франка». 

DSC 0047 scaled

Надія Левченко, заслужена артистка України, провідна акторка Франківського драмтеатру, зіграла Ольгу Франко, маму двох доньок, віком 47 років, вольову та сильну жінку.

“Моя героїня – дуже сильна жінка. Адже на той час братися за освіту, за свою справу, набратися сили духу і написати свою книгу, це ж не так просто. Особливо в той час. Ми багато дискутували з цього привожу з продюсером та режисером фільму, адже вони бачили мою героїню дуже виваженою, спокійною, яка не перечить чоловікові. Але мені один раз таки вдалося у стрічці показати, що я таки маю вплив на чоловіка. А так, в основному, я такий смиренний, тихий, мирний, але надійний тил. Але це також жінка, яка в цьому фільмі закохані двоє чоловіків і боряться за її любов все своє свідоме життя“, – поділилася враженнями Надія Левченко.

DSC 0036 scaled

Для Лілія Абрамʼюк стрічка «Інший Франко» – дебютна у кіно. 

“Мені випала честь зіграти роль юної Ольги Франко. Це — така епізодична роль, мій дебют в кіно”, — каже акторка. 

За її Лілії, у неї була короткі зйомки, що тривали всього декілька днів. Це все відбувалося у лісі, а головним завданням було розкрити історію кохання молодої Ольга, спокійної та юної.

DSC 0024 scaled

Фільм створено компанією Ganza Film за підтримки Міністерства Культури України.

  • Сценарист: Боровок Тарас, Наумов Дмитро
  • Режисер: Висневський Ігор, Малахов Віталій
  • Оператор: Тетяна Дуднік, Андрій Миронюк
  • Монтажер: Юрій Чашковський
  • У ролях: Вячеслав Довженко, Надія Левченко, Ахтем Сеітаблаєв, Ірина Кудашова
  • Саундтрек: Пікардійська Терція – «Розпрощався стрілець»

69185824 707986042959503 3379177803458019328 n scaled

Сюжет

Фільм розповідає про біографію сина великого «Каменяра» — Івана Франка.  Петро був одним із засновників організації «Пласт», був льотчиком, і засновником авіації в Галицькій армії, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Молодший Франко був репресований радянською владою, вивезений у Сибір, по дорозі загинув при загадкових обставинах.

Акторська група

Режисером байопіку виступив Ігор Висневський, для якого ця стрічка стане повнометражним дебютом. В байопіку грають кращі актори країни різних поколінь. Головну роль Петра Франка грає В’ячеслав Довженко, відомий насамперед завдяки ролі Серпня у фільмі Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги».

Актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв («Мамай», «Хайтарма», «Кіборги», «Додому», «Захар Беркут») зіграв колишнього друга Петра, який стає на інший політичний шлях у буремні часи початку радянської окупації України.

Дружину головного героя грає Надія Левченко, яка визнана однією з кращих акторок Івано-Франківської сцени. Прикрасою акторського складу є Ірина Кудашова — зірка шоу  «Школа».

92690701 1274271969441404 8621823384143003648 n scaled

Музика 

Саундтрек для стрічки «Інший Франко» записала вокальна формація «Пікардійська Терція». Їх версія народної пісні «Розпрощався стрілець» вже визнана критиками та глядачами однією з найсильніших сторін байопіку.

Зйомки

Знімання проходили, як і у павільйонах, так і на справжніх історичних локаціях: у Львові у Стрийському парку, та меморіальному музеї «Дім Франка». Спеціально для виробництва картини було збудовано репліку літака Першої світової війни моделі «Альбатрос», яка була позначена бортовим номером LVGC-15960. Саме з таким самим бортовим номером літав і сам Петро Франко.

88302167 1243378752530726 5067234649550356480 n scaled

Історична складова

Автори фільму проводили консультації з родиною Петра Франка та працівниками музею “Дім Франка” і зуміли відтворити картину українського життя та побуту у першій половині ХХ століття. За сюжетом — червень 1941 року, в маєтку Франків у Львові — несподіваний гість. Це старий друг Петра Франка — Андрій Грищук. Пліч-о-пліч — крізь найбуремніші роки і події. Вони разом стояли біля витоків скаутської організації «Пласт», вони боролись за кохання однієї жінки, два військові льотчики, вони рятувались з палаючого літака, вибирались із полону, в радянському Харкові не дали загинути від Голоду дітям. Тепер світ — у вогні Другої світової. Хто і яку роль зіграє в історії? Це історія дружби, суперництва і кохання.

87043217 1232846770250591 2603653266969460736 n scaled

Байопік не буде комплементарною роботою на честь видатного науковця та політика. Режисер, сценарист та актори створили об’єктивну картину життя та роботи науковця та політичного діяча та мають на меті відновити історичну справедливість та знову зробити ім’я ще одного Франка відомим, а його спадок — важливим.

“Петро Франко — це історична постать, про яку ми мало знаємо. Він і засновник організації «Пласт», і один із тих, хто започаткував українську військову авіацію, і науковцем був — в голодні часи досліджував можливості харчової промисловості. Але водночас, з приходом у Львів СРСР, стає депутатом Верховної Ради УРСР. Це людина зі стосом таємниць та секретів в біографії, Але в нашому фільмі значно важливіше інше“, – кажуть творці стрічки.

Довідкоко:

Біографічний фільм , або байопік (англ. biopic — biographical picture)  — кінематографічний жанр і одночасно біографічний фільм, що розповідає про долю знаменитої або відомої особистості. На відміну від «стрічки, заснованої на реальній події» або «історичних фільмів», фільм-біографія намагається всебічно передати життєпис особистості або хоча б роки, які зіграли найважливішу роль у житті людини, про котру йдеться у фільмі.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено