Івано-Франківськ

З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон рештки істот, яким 400 млн років (ФОТО)

Митники виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів років.

photo 2024 02 14 09 14 50 scaled

В міжнародному поштовому відправленні, яке прямувало з Тернополя до Тайваню, київські митники виявили рештки стародавніх скам’янілостей (фосилій). Її пересилали за кордон незаконно.

Про це повідомили в Державній митній службі України, передає ПІК.

“Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення з Тернополя посадовці митниці виявили камені з ознаками старовини і химерними обрисами та припустили, що вони можуть мати давнє походження. Відтак, скам’янілості скерували до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи”, – йдеться у повідомленні.

Як визначили експерти, скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами «риб», а також  слабко зцементований вапняк з цілим крабом та черепашкою червоного молюска.

Фахівці музею також встановили, що це – оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох із них становить близько 400 млн років, а двох інших, краба та молюска – 10-20 млн років.

“Виявлені скам’янілості є ексклюзивними з точки зору палеонтолога. Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Водночас, експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України”, – зазначили в митній службі.

До слова, згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Чоловік, який відправляв  ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, не надав митникам дозвол. На нього склали протокол за порушення митних правил, а палеонтологічні цінності вилучили.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено