Івано-Франківськ

УЄФА хоче знищити традиції Ліги Чемпіонів

Лише через та заради Кріштіану Роналду.

УЄФА хоче знищити традиції Ліги Чемпіонів

На днях заголовки усіх спортивних новин почали не просто повідомляти, а прямо таки кричати про те, що вже 2024 року клуб із Саудівської Аравії може опинитися в Лізі чемпіонів. Мова йде саме про європейську ЛЧ, а не азійську. Як таке взагалі можливо та чому ця ідея виглядає абсурдною? Відповіді у нашому матеріалі.

Усім зрозуміло, що із приходом у футбол величезних грошей цей вид спорту почав стрімко змінюватися та підлаштовуватися під нову реальність. Усе це виливається у різні форми конфліктів. Наприклад, тренери часто скаржаться чиновникам та функціонерам, що у футболістів немає часу на відпочинок, тому у гравців підвищується кількість травм, а у відповідь УЄФА ще й реформує ЛЧ, збільшивши кількість матчів у Лізі чемпіонів з 96 до 144 за сезон. Звичайно, зроблено це заради більш вигідних спонсорських контрактів та дорогих прав на трансляцію

І якщо новий формат сьогодні виглядає просто незрозуміло і туманно, адже оцінити ми його зможемо лише тоді, коли побачимо як він працює на практиці, то ситуація з «Аль-Насром» у Лізі чемпіонів виглядає дивно одразу. Здається, що цей крок може вбити атмосферність та традиції найпрестижнішого клубного змагання у футболі.

Той факт, що Аль-Наср не європейський клуб ми вже не будемо обговорювати – тут і так все зрозуміло, але ж вони ще й навіть не чемпіони своєї країни. То як тоді пояснити запрошення цієї команди? Відповідь, само собою, очевидна. Лише через Роналду! Але не варто забувати, що в наступному сезоні португальцю вже буде 39 років.

Зараз це виглядає так, що місце у такому статусному турнірі як ЛЧ можна просто купити чи продати. У кого вигідніша комерційна пропозиція, той і проходить до Ліги чемпіонів. Особисті фанати Роналду активно наводять приклади тих видів спорту, де існує поняття вайлд-кард. Але, наприклад, у тенісі це доречно, бо там фани прийдуть подивитися на конкретну людину, а в футболі ще на десятьох. Та й географічних обмежень у тенісних змаганнях майже не існує.

Ще серед прихильників такого рішення популярний приклад збірних Японії та Катару, які брали участь у футбольному Кубку Америки 2019 року, але тут є одразу кілька важливих відмінностей. По-перше, там організаторам, швидше, не вистачало команд. Спочатку вони взагалі хотіли зібрати 16 збірних, але довелося зупинитися на 12 командах. В УЄФА точно не виникає проблем для того, щоб знайти охочих зіграти в ЛЧ.

По-друге, весь турнір тоді проходив у Бразилії повністю, а в Лізі чемпіонів грають матчі вдома і на виїзді. Тобто комусь потрібно буде летіти в іншу частину світу і назад. І це враховуючі й так збільшену кількість матчів (зменшення часу на відновлення).

А ще об’єктивною проблемою є те, що комусь дістанеться значно слабший суперник. Половина гравців стартового складу – місцеві хлопці з Саудівської Аравії. При цьому прохідна перемога над Аль-Насром даватиме такі самі три очки.

Інше важливе питання буде звучати наступним чином: Хто та за яким принципом втратить своє місце в Лізі чемпіонів на користь Аль-Насра?

Зараз в основну стадію потраплять чемпіони топ-10 країн. На сьогодні десятою в рейтингу йде Австрія. І буде дуже дивно й упереджено забрати їх пряму путівку, а майбутнього чемпіона країни відправити у кваліфікацію.

Всі ці причини та пункти здаються дуже очевидними, але, на жаль, всі вони не гарантують, що запрошення саудівців в ЛЧ не відбудеться. Тому нам залишається лише сподіватися на те, що один з останніх оплотів багаторічних футбольних традицій вистоїть!

Промо

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено