Івано-Франківськ

«За Україну померти я не боюся»: рік тому загинув Герой України Дмитро Коцюбайло “Да Вінчі”

Під час обстрілу "Градами" уламок поранив Дмитра і, попри швидку евакуацію, врятувати його, на жаль, не вдалося.

«За Україну померти я не боюся»: рік тому загинув Герой України Дмитро Коцюбайло "Да Вінчі"

Рік тому, 7 березня 2023 року, командир батальйону “Вовки Да Вінчі”. Герой України, військовий-доброволець Дмитро Коцюбайло (Да Вінчі) загинув під Бахмутом, пише ПІК.

Дмитро Коцюбайло 9 років провів на війні та став першим добровольцем, який прижиттєво отримав звання Героя України. Разом зі своїми побратимами під час повномасштабного вторгнення “Да Вінчі” брав участь в обороні Києва, Миколаєва, Херсонщини, у контрнаступі на Харківщині та боях за Бахмут.

Без сумніву, Дмитро Коцюбайло став знаковою постаттю в українській історії – у свої 18 років він обрав боротьбу за свободу, захищав Україну на фронті аж до самої загибелі й зараз цю справу під його ім’ям продовжують побратими.

Довідково: Дмитро Коцюбайло зростав у невеликому селі Задністрянське на Івано-Франківщині, навчався ж у школі в селі Бовшів. Учителі згадують, що Дмитро так гарно малював, що майже завжди отримував призові місця на мистецьких конкурсах, у яких брав участь. Талант художника і став причиною того, що через кілька років позивним Дмитра на фронті стане “Да Вінчі”. А пізніше вся країна, чуючи цей позивний, у першу чергу думатиме про воїна з Прикарпаття, а тоді вже про італійського митця.

У 21 рік Дмитро став наймолодшим командиром 1-ї штурмової роти, знаної як “Вовки Да Вінчі”. Тоді він брав участь у битвах за Карлівку, Піски та Савур-Могилу.

У 2018 році поблизу Покровська на Донеччині на життя Дмитра Коцюбайла вчинили замах. Невідомі розстріляли його автомобіль, але “Да Вінчі” дивом не постраждав.

1 грудня 2021 року сталася знакова подія для України та добровольчого корпусу. У Верховній Раді президент Володимир Зеленський присвоїв Дмитру Коцюбайлу звання Героя України та вручив орден “Золота Зірка”. Це був винятковий випадок. Уперше це звання за життя отримав боєць добровольчого формування, яке не підпорядковувалося військовому керівництву.

Побратими пригадують, що найбільшою цінністю для “Да Вінчі” завжди було життя підлеглих. Перед операціями він виступав за ретельне планування, аргументуючи це тим, що будуть втрати, якщо не буде надійного плану. А коли починалися обстріли, то він ішов в укриття останнім – спершу мусів переконатися, що всі побратими у безпеці.

Читайте також у ПІК: 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено