Івано-Франківськ

Борщ і поезія: поетично-гастрономічний вечір у Франківську (ФОТО)

Учасники літературної студії «Перлина» під керівництвом Лариси Мончак організували в Івано-Франківську вечір поезії і борщу.
Борщ і поезія: поетично-гастрономічний вечір у Франківську

За гостинним столом

Слід зауважити, що всі ініціативи учасники студії втілюють в життя самостійно, без зовнішнього фінансування чи підтримки лише тому, що самі цього хочуть.

Про ідею такого своєрідного поетично-гастрономічного вечора розповідає керівник студії Лариса Мончак:

Борщ і поезія: поетично-гастрономічний вечір у Франківську

Лариса Мончак – засновниця літературної студії

Сама ідея полягає в тому, що ми хочемо підтримувати традиції української інтелігенції, яка збиралася за столом не лише поїсти, чи відзначити якесь свято, а й змістовно провести час і збагатитися духовно. Такі вечори проводили відомі українські класики: читали книги, обговорювали відомі твори, обмінювалися думками і разом з тим насолоджувалися смачною їжею. Це зовсім інший рівень спілкування, який в сучасному суспільстві, на жаль, зустрічається дуже рідко.

А далі п.Лариса продовжує:

Наша «перлинка» Юлія Гомеляк дуже смачно готує, тому  ми вже давно напрошувалися до неї в гості на смаколики (усміхається). Нарешті ця мить настала: учасники студії зібралися разом і вирушили на неймовірний Юлин борщ.
Та ми не лише смакували страву, але й читали вірші улюбленх  поетів у теплому родинному колі, сидячи просто на підлозі.

 

Борщ і поезія: поетично-гастрономічний вечір у Франківську

Юлія Гомеляк, господиня дому

Юлія Гомеляк не лише є  ініціаторкою і організаторкою вечора – жінкою, яка варить ідеальний борщ. Крім того вона пише вірші і прозу, тче килимки із трав, створює чудові текстильні вироби в техніці печворк. Вона боліває за збереження української культури, її розмаїття.  Гостинна господиня походить  з лемківської родини і добре знає трагедію переселення, відірваності від рідного дому. Має кілька проектів, спрямованих на підтримку лемківської спільноти.

photo 2024 03 28 17 10 51 scaled

В нашому творчому колективі виникла ідея продовжити так звані «квартирники». І ці квартирники не про їду. Це про насолоду від змістовного спілкування, духовне збагачення і  наповнення. Можна сказати, що такі зустрічі – це про естетику життя: їжа, красива обстановка, поезія. Всі ці аспекти також  формують людську свідомість. Особливо, у наших реаліях. Це заземлює, виводить із стресу і дає можливість творчо розвиватися.

В подальшій розмові з нашим журналістом засновниця літературної студії п.Лариса зауважила:

Я вважаю такі заходи своєрідною «лагідною українізацією – дотримання старих традицій і впровадження нових. Це найлегший, найкоротший і найвірніший, на мою думку, шлях виростити в собі той стержень, який робить українця українцем. Звісно, що всі мистецькі заходи, які проводяться на державному рівні, потрібні і важливі, але свої ми робимо не лише тому, що підійшла якась дата, а насамперед  – для душі.

 До речі, п. Лариса запросила всіх охочих доєднуватися до ініціатив «Перлини» і співпрацювати, розвиваючи та продовжуючи ідеї українських митців.

Борщ і поезія: поетично-гастрономічний вечір у Франківську

Творчі однодумці

Варто зазначити, що це не єдина ініціатива студії. До прикладу, учасники створили внутрішню бібліотеку, зробивши перепис власних книг і одна з учасниць взяла на себе добровільну роль архіваріуса, координуючи список книг і читачів. То ж тепер «перлинівці» мають можливість читати та обмінюватися книгами, які зберігаються в них вдома, сповідуючи спільну мету – популяризацію читання.

Борщ і поезія: поетично-гастрономічний вечір у Франківську

Лариса Мончак, Юлія Гомеляк, , Ілона Мурзова

Вечір борщу та поезії вийшов цікавим і яскравим, бо учасники прийшли в красивих українських вишиванках, що створювало особливу атмосферу. А також – дуже змістовним, бо там читали українське в гостинній франківській господі.

IMG 20240328 182312 561 scaled

Руслана Гочіяєва-Шевчук

Фото Лариси Мончак

 

Читайте також: 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено