Івано-Франківськ

У Франківську відбулася 42-а сесія міськради: що розглянули депутати (ФОТО)

Довнесли близько 60 мільйонів на Збройні сили України, на соціальні програми: виплати 50 і 20 тисяч гривень на спорядження.

1 33 scaled

Сесія Івано-Франківської міської ради традиційно розпочалася з хвилини мовчання за загиблими у російсько-українській війні. На початку сесії очільник громади Руслан Марцінків нагородив, на жаль, посмертно франківських оборонців, які полягли, захищаючи Україну. Відзнаки «За честь і звитягу» міський голова вручив рідним Героїв.

Депутати міської ради одноголосно ухвалили звернення до президента України та уповноваженого Верховної Ради з питань людини щодо пошуку та встановлення фактичних місць перебування безвісти зниклих та повернення захисників з полону.

«Чимало мешканців міста Івано-Франківськ з перших днів вторгнення російської федерації в Україну самостійно у числі перших з громади пішли захищати Батьківщину. Кожний з них був вірний українському народу та присязі. Віддано боровся за незалежність та цілісність України. Маріупольський гарнізон у складі полку Азов був першим, хто стояв на обороні та захисті України. Герої вийшли в полон за наказом Президента України та командування. Їм надавались гарантії про обмін в три-чотири місяці. Полон триває 24 місяці. Повна невідомість про місце перебування захисників та стан утримання. Просимо вжити усіх заходів для пошуку встановлення фактичних місць перебування безвісти зниклих та повернення з полону», – зачитав текст звернення Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

3 24 scaled

Памятати і боротися за тих, хто в полоні, із таким закликом звернулася до депутатів міської ради мати полоненого військового, який вийшов з Азовсталі за наказом.

«Я вже третій рік не знаю, де мій син: один рік війни, другий рік полону. Він добровільно пішов на захист нашої Батьківщини, ще заздалегідь до початку повномасштабного вторгнення. Ми знаємо про вихід в полон: був наказ вийти з Маріуполя. Вони тримали оборону без БК, тримали оборону без їжі, боролися і стояли. Віддано стояли, там полягло дуже багато побратимів, – зазначила мати полоненого військовослужбовця Ірина Іванова. – Хочу подарувати Вам на згадку отаку писанку, зроблену нашими руками. Нехай вона просто буде у Вас в кабінеті. Вона просто буде нагадувати, що там ще є ті хлопці, хлопці, які потребують, щоби за них боролися».

Відтак, депутати підтримали рішення про присвоєння ще 225 полеглим Героям, які загинули в 2022-2023 роках звання «Почесного Громадянина Івано-Франківська». Відповідні відзнаки невдовзі вручать родичам загиблим.

440850898 847080307461455 1915370532329047195 n

Наступне питання в порядку денному – затвердження стипендій за вагомі спортивні досягнення та здобутки. На сесії обранці затвердили і збільшили щомісячні виплати для 15-ти франківських спортсменів з інвалідністю, які виступають на Олімпійських, Дефлімпійських іграх або чемпіонатах Європи та світу. Та затвердили 25 стипендій для спортсменів з олімпійських та 15 з неолімпійських видів спорту.

«Сьогодні сесія міської ради практично на 100% збільшила фінансування у кожній категорії. Тобто у нас фінансування відбувається наступним чином: олімпійські види спорту: категорія юнаки/кадети молодь та дорослі – відповідно сума коливається від 800 до 3500. Аналогічно неолімпійські види спорту в цих же категоріях збільшилась сума на фінансування. Окремо рішенням сесії сьогодні було прийнято додати 15 стипендій для спортсменів – осіб з інвалідністю, які успішно виступають на Міжнародних змаганнях, відповідно до своїх нозологій», – пояснює директор Департаменту молодіжної політики та спорту Віталій Матешко.

Загалом 45 питань у порядку денному. Депутати розглянули кожне, а також заслухали мешканців громади, які прийшли зі своїми зверненнями до обранців.

«Насамперед ми нагородили наших Героїв посмертно медаллю «За честь і звитягу». Також присвоїли звання «Почесний громадянин міста Івано-Франківська» нашим Героям і вручимо 7 травня, на День міста всім Героям, які віддали свої життя у 22-23-му роках. Також розглянули ряд питань, які стосуються соціального життя міста. Кількість спортсменів-інвалідів зросла, кількість хлопців, які повертаються, теж зросла. І для того, щоби був якийсь стимул, ми запропонували збільшити виплати стипендій щомісячні спортсменам, які беруть участь у чемпіонатах України, чемпіонатах Європи та світу, щоби ті люди з інвалідністю, спортсмени з інвалідністю отримали все-таки достойні кошти від громади. Також переглянули підвищення виплат для наших родин загиблих, довключили сімї зниклих безвісти. Це буде щомісячна оплата, які ітиме родинам», – розповів Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Пріоритетними питаннями для нашої громади залишається підтримка ЗСУ та родин військовослужбовців. Тож зробили уточнення по бюджету Івано-Франківська.

Довнесли близько 60 мільйонів на Збройні сили України, на соціальні програми: виплати 50 і 20 тисяч гривень на спорядження – підсумував засідання сесії очільник Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено