Івано-Франківськ

Прикарпатцям розповіли як виявити підроблений мед

Мед входить до ТОР-3 продуктів, які найчастіше піддаються фальсифікації.

247238887 1751607755008159 6344838680613559592 n

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області прикарпатцям розповіли як виявити підроблений мед, пише ПІК.

“За оцінками фахівців, шахрайство з продуктами харчування обходиться світовій харчовій промисловості приблизно в 30 мільярдів євро щорічно. Згідно з дослідженнями США, після молока та оливкової олії, мед входить до ТОР-3 продуктів, які найчастіше піддаються фальсифікації. Причинами є високі ціни на натуральний продукт і дешеві замінники й сиропи, які складно виявити, а також дорогі та не завжди доступні інструменти для такого аналізу”, – йдеться у повідомленні.

Найпоширенішими формами фальсифікації меду є додавання цукрових сиропів, зміна географічного або ботанічного походження й підгодівля бджіл під час активного збору нектару.

Способи фальсифікації меду:

  • Для фальсифікації меду використовують додавання цукрового сиропу, крохмальної і бурякової меляси, борошна, та інших речовин. Про користь такого продукту годі й казати. У кращому випадку він не завдасть шкоди організму.
  • Дуже часто на ринках штучний мед видають за натуральний. Він хоч і схожий за кольором та запахом, але не має ніяких цілющих властивостей.
  • Одним із способів фальсифікації меду є спроба збільшити обсяг одержуваного продукту за рахунок годівлі бджіл у період медозбору цукровим сиропом. У цьому випадку готова маса не має великої лікувальної сили, оскільки користь речовини безпосередньо залежить від властивостей рослин, із яких збирається мед. Саме «цукровий» мед найчастіше споживачі приймають за натуральний. Часто визначити фальсифікацію меду досить складно навіть у лабораторних умовах.

Фахівці дають ряд рекомендацій, які допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак:

  • Натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат.
  • Білий мед повинен вас насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру.
  • Темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий.
  • Карамельний аромат меду повинен насторожити. Він може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення.
  • Важливим показником є густота маси, яка повинна відповідати сорту меду.
  • Натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
  • У зимовий період будь-який мед повинен бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, висока ймовірність того, що він розведений або його прогрівають, а значить, корисних речовин у ньому вже немає.
  • Зверніть пильну увагу на те, чи не бродить продукт бджільництва. Для цього його необхідно перемішати. Якщо при цьому з’являються бульбашки, піна, кислий запах або консистенція речовини рідка, то все це свідчить про те, що мед уже заграв.
  • Дуже важливо звернути увагу на етикетку на упаковці. На ній повинна бути вказана інформація про те, де отримано мед.
  • Не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги, оскільки в такому продукті міститься свинець, накопичений у квітах.
  • Справжній мед легко розтирається між пальцями. А ось підроблений абсолютно не всотується, а скочується грудочками.
  • Для визначення в меді води і цукру необхідно його капнути на аркуш паперу. Якщо ви помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, ви маєте справу з фальсифікатом.
  • Для визначення фальсифікату за зовнішніми ознаками враховуються такі параметри, як запах, колір, смак і консистенція. Важливу роль відіграє відтінок продукту. Різні сорти меду мають різний колір: акацієвий – білий, липовий – бурштиновий, падевий – темний, гречаний – коричневий.
  • За смаком і ароматом теж можна судити про якість продукту. Запах повинен бути медовим, але не карамельним. Аромат карамелі характерний для падевого продукту. Звичайному покупцеві складно відрізнити натуральний запах від синтетичних ароматизаторів. А ось досвідчені бджолярі з таким завданням справляються дуже просто.
  • Майте на увазі також, що натуральний мед прозорий, але злегка мутнуватий. Наявність невеликої каламутності свідчить лише про вміст у меді таких корисних речовин, як мінерали, декстрин, азотисті елементи, які необхідні для нормальної кристалізації. А ось у штучному продукті відсутні всі ці елементи, тому він і не кристалізується.

Варто пам’ятати:

У підприємців, які займаються реалізацією меду, обов’язково має бути державна реєстрація. Купуючи мед на офіційних ринках, споживач має право переглянути експертний висновок на продукцію.

Якщо реалізація меду здійснюється в торгівельних мережах – то має індивідуальне пакування з відповідним маркуванням та супровідні документи, які підтверджують його походження та відповідність нормативній документації.

Попередньо розфасований мед повинен мати маркування з його назвою, назву та адресу виробника/пакувальника, країну походження, умови зберігання, термін придатності, серію/партію та зазначену вагу. Продукт може називатися тільки «медом», якщо він відповідає встановленим стандартам складу.

Мед є одним з продуктів, на етикетках якого повинна зазначатися країна походження меду.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено