Івано-Франківськ

В Долинському районі стара хата стала екоготелем для туристів (ФОТО)

В селі Новошин місцева жителька Іванна Кузеляк власними силами відновила хату, збудовану ще у 1812 році.

Про це повідомляє ГО “Молода Просвіта Прикарпаття”, пише ПІК.

“За неї я взялася у листопаді минулого року. Будинок довго занепадав. Він має свою атмосферу, минуле, тому я давно думала його відновити”, – розповідає жінка.

Хата має дві кімнати, розділені сіньми (коридором). Одна слугує спальнею, а інша – кухнею та їдальнею. Щоб привести все до ладу, жінці довелось винести з будинку не одну верету старого сміття, заробити тріщини у стінах, замінити підлогу, побілити всередині і зовні.

“У хаті є два ліжка, бамбетель, стара скриня, креденс, лави, столи, багато посуду. Маю тут і давню бойківську одежу. Є святкові спідниця і сукенка. Їх вбирали на вихід у неділю. Ще є повсякденна льоля (довга сорочка) і дві камізельки. Одна бойківська, а друга з низів, з Долинщини. Бойки мали один орнамент, а люди, які жили не так високо, інший – квіти”,каже пані Іванна.

Зараз будинок  відкритий для відвідувань. Сім’я там може прожити декілька днів. Також пані Іванна проводить тематичні майстер-класи для туристів: на старій печі вона випікає запашний хліб і андрути (десерт).

У садибі туристам також пропонують приміряти давній бойківський одяг, зіграти у квест, вирушити в поле збирати лікарські трави, гриби і ягоди або ж поїхати до зубрів у лісництво.

DSC 7751 DSC 7798 DSC 7832 DSC 7743

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено