Івано-Франківськ

21 квітня – яке сьогодні свято, прикмети та іменини

21 квітня в церковному календарі – день пам’яті апостолів Руфа, Агава, Іродіона, Асинкрита, Флегонта і Ерма з числа 70-ти.
birds 632888 640

На фото – кроншнеп

Апостол Іродіон народився в місті Тарса, за своє життя витерпів чимало тортур і принижень від язичників, страждав за Христову віру.

В день, коли був розіп’ятий апостол Петро, його закололи мечем. Апостоли Руф, Асинкрит, Флегонт, Ерм і Агав були єпископами в різних містах і також померли за свою віру від рук ідолопоклонників, пише ТСН.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна наводити лад в домі самим, тому що це повинен робити домовик.
  • Не варто купувати домашню худобу і ходити на риболовлю.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: на річці ламається лід — буде хороший врожай хліба;
  • побачити зграю ворон — будуть неприємності або навіть проблеми;
  • червоні відтінки біля місяця — до грози;
  • йде дощ — буде хороший врожай зернових.
  • 21 квітня побачити зграю ворон — будуть неприємності або навіть проблеми

Від цього дня фермери починають сіяти овес, адже вважається, що 21 квітня сприятлива для роботи дата. Звичайно, орієнтуються і за погодою, але зазвичай на день Агафи-Руфи, як його називали селяни, світить сонце. Також старалися вмитися свіжою проточною водою, а потім дати їй висохнути, не витираючись.

В деяких регіонах цього дня починають з’являтися лікувальні трави. Їх збирають, кладуть під подушку, а потім спалити — такий ритуал допоможе позбавити від жахливих снів та болю в суглобах.

Які сьогодні іменини: Ярема, Йосип, Іван, Юлія.

Талісманом людини, народженої 21 квітня, є хризоберил. Рідкісний і цінний мінерал, що зачаровує своєю красою. Здавна хризоберил вважали каменем людей, які займаються бізнесом.

Який сьогодні день в Україні і світі

21 квітня в Україні і світі святкують Всесвітній день кроншнепа (World Curlew Day). Щорічна подія, яка спрямована на те, щоб підвищити обізнанність про важливість збереження кроншнепа або кульона тонкодзьобого, який перебуває під загрозую знищення. Кроншнепи занесені до Червоної книги України. В XIX столітті ці птахи були широко розповсюджені, але вже в XX столітті почали швидко вимирати. За оцінками в сучасному світі їх залишилося 50-300 особин.

Також 21 квітня Всесвітній день міграції риб. Риби, що мігрують, здійснюють регулярні переміщення, щоб знаходити їжу чи розмножуватися. Сьогодні їм стало важко дотримуватися власного маршруту через появу гребель, погіршення кліматичного стану і активний вилов. Тому головною метою цієї дати є підвищення поінформованності щодо вагомості міграції риб і залучення людей до збереження річок.

А ще 21 квітня Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності. З’явилося свято ще 2002 року, а міжнародним стало після проголошення ООН 2017 року. Головна мета цього дня полягає в збільшенні обізнаності суспільства про необхідність творчого підходу до розв’язання проблем і важливості інновацій для всебічного розвитку суспільства.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено