Івано-Франківськ

Кредити для бізнесу: які інструменти фінансування надають українські банки

Українська економіка, попри війну та вкрай складні для бізнесу часи, жваво відновлюється.

business financing 485 364

За даними Державної служби статистики у третьому кварталі 2023 року ВВП зріс на 0,7% у порівнянні із попереднім кварталом. Але якщо порівнювати з показником минулого року, темпи відновлення значно суттєвіші – 9,3%. Відтак, прогнозують економісти, за підсумком року обсяг ВВП України зросте більш ніж на 5% у порівнянні із показником 2022 року.

Це набагато кращий показник, ніж хтось міг собі уявити узимку минулого року. Навіть найоптимістичніший прогноз, що належав Всесвітньому банку, передбачав зростання ВВП за рік на 3,3%. Інші економісти сподівалися на зростання у кращому випадку в межах 1%.

credit for equipment 485 364

Головним чином цей феномен пояснюється зростанням економічної активності усіх суб’єктів економіки, що зокрема можна побачити у попиті на кредити для бізнесу. У листопаді цього року обсяг корпоративного кредитного портфелю українських банків збільшився на 11 мільярдів гривень до 751,2 млрд грн. І хоча цей показник все ще нижче минулорічних цифр, він свідчить про відновлення кредитування у корпоративному секторі у другій половині цього року.

Найпопулярнішим видом кредитування бізнесу в останні роки стали державні пільгові програми. Це логічно, адже за високої облікової ставки вартість позик суттєво зросла під час повномасштабної війни, кажуть фінансисти. Але нагадують, що уряд з метою оптимізації бюджетних видатків почав активно коригувати умови таких програм, акцентуючи увагу на підприємствах що потребують найбільше державної підтримки. Відтак домінуюча роль держпрограм потроху зменшується.

overdraft business 485 364

Дуже популярним серед українських компаній є так зване овердрафтове кредитування, що використовується для покриття тимчасових касових розривів. Значними темпами відновлюється лізинг, що є дуже вигідною альтернативою звичайним кредитам для бізнесу, особливо коли мова заходить про придбання сільгосптехніки та комерційного транспорту. А найближчим часом, кажуть банкіри, слід очікувати на суттєве пожвавлення факторингу, оскільки цей вид торгового фінансування восени 2023 року було додано до держпрограми 5-7-9% разом із звичайними кредитами та лізингом.

5 7 9 desktop 485 364

Й звісно, стабільно високим попитом користуються кредити на придбання обладнання. В оновленні техніки та устаткування зацікавлені як численні релоковані підприємства, так і бізнес, що від початку повномасштабного вторгнення знаходився в відносно спокійних регіонах країни. Адже чимало виробництва постраждало від обстрілів, а споживчий попит в Україні динамічно зростає, що вимагає виробників нарощувати потужності.

leasing 485 364

На жаль, кажуть банкіри, поки ринкові ставки за програмами фінансування бізнесу далекі від потреб та бажання компаній. Та й у цьому питанні є позитивні зрушення. У грудні 2023 року Національний банк вчергове знизив облікову ставку. Відтак ключовий індикатив вартості кредитних грошей в Україні знизився з максимальних на початку повномасштабної війни 25% річних до 15% річних. Це означає, що у середньостроковій перспективі ринкові ставки за кредитами бізнесу скоротяться до 14-17% річних. А конкуренція, що точиться між банками за платоспроможних клієнтів, що ведуть «живий» бізнес, лише прискорюватиме цей рух.

Це хороша новина не тільки для тих компаній, що шукають фінансування на відкритому ринку, але й споживачів пільгових державних програм кредитування. Адже у міру скорочення ринкових ставок, вони потребуватимуть менше дефіцитних бюджетних грошей на компенсацію ставок. Отже можна буде видати більше пільгових кредитів.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено