На що варто звернути увагу, обираючи морозиво в закладі торгівлі, щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів, повідомляє Держпродспоживслужба, пише ПІК.
- на морозильну камеру – температурний режим має відповідати умовам зберігання, зазначеним на упаковці продукту;
- на форму − якщо морозиво деформоване, це говорить про те, що продукт був розморожений;
- на упаковку, на якій зазначена назва та склад продукту, виробник, дата виготовлення, термін придатності, харчова та енергетична цінність, умови зберігання, маса нетто та наявність алергенів.
В Україні є три державні стандарти для виготовлення морозива:
- ДСТУ 4733:2007– морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) повинно виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження;
- ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших необхідних для виробництва інгредієнтів;
- ДСТУ 4735:2007 – виготовляють із комбінованим складом сировини і випускають із частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження (рослинні жири).
“Проте, окрім наведених вище стандартів, допускається виготовлення морозива за індивідуальною рецептурою. В такому випадку на етикетці продукту замість звичного напису ДСТУ буде зазначена абревіатура ТУ (технічні умови) і відповідний набір цифр. Обираючи таке морозиво, варто зважати на те, що підприємство-виробник має право самостійно вирішувати питання вибору складових компонентів цього продукту”, – йдеться у повідомленні.
Читайте також у ПІК:
- Зниклий безвісти, загиблий чи полонений: що означають ці статуси та якими мають бути дії родичів
- Як правильно вирощувати редиску: корисні поради
- Вигідно та смачно: прикарпатці ділять секретами вирощування та реалізації капусти
- Ексміністр МВС Аваков вирощує фундуки на Закарпатті