Івано-Франківськ

Рідкісна операція: у Львові чоловікові одночасно пересадили серце і нирку (ФОТО)

За весь час незалежної України – це лише друга така трансплантація.

459160647 843858934551191 4455135861622901988 n scaled

Вдруге в Україні медики одночасно пересадили серце і нирку одній людині. Операцію провели чоловікові, який 18 років страждав від ниркової недостатності та переніс два інфаркти.

Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова, пише ПІК.

”Мені бракувало повітря. Я не міг пройти і метру. Не міг навіть спати. Щоночі моя дружина та донька контролювали чи я дихаю. Це було важко, я вже думав, що це мої останні дні”, – розповідає про свій стан перед трансплантацією 47-річний львів’янин Віктор Абрашкін.

Проблеми зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 29. Тоді Вікторові діагностували хворобу нирок і призначили пігулки. Довгі роки цього було достатньо для підтримки роботи органу. Аж поки, три роки тому, чоловік не переніс інфаркт. Після цього нирки відмовили остаточно і хворому знадобився гемодіаліз – штучне очищення крові.

Потому Віктор переносить ще один інфаркт. Упродовж наступних півтора року життя чоловік не може вдихнути на повні груди та втрачає останні сили, яких стає хіба що на чергову процедуру діалізу.

459177571 843860271217724 1266232013095036044 n scaled

Врятувати Віктора могла лише трансплантація відразу двох органів. Адже, щоб хворий переніс пересадку нирки, спершу треба було “полагодити” його серце. У 47-й День народження Віктора, його дружина чомусь вирішила повезти чоловіка до лікарні. Сказала, що треба здати якісь аналізи.

”Щоб я не нервував, дружина не сказала мені, що з’явився донор і ми їдемо на трансплантацію. Як приїхали, то я був у шоці! Уявляєте, в мій День народження я отримав шанс на друге життя!”, – каже Віктор Абрашкін.

Операцію виконали спеціалісти Центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова.  Медики працювали двома трансплантаційними бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги.

“Спершу наші колеги пересадили серце. Воно успішно “запустилося”. Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній. Ми дуже пишаємося, адже за весь час незалежної України – це лише друга така трансплантація і вона успішна. А це означає, що відтепер у нашому Центрі ми можемо виконувати і такі складні трансплантації та рятувати ще більше життів”, – розповів керівник Центру трансплантології Максим Овечко.

Від операції минуло вже чотири місяці. Віктор відновився та поступово повертається до активного способу життя. Він дихає на повні груди, гуляє лісом пішки та навіть їздить на велосипеді.

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено