Івано-Франківськ

У реабілітаційному центрі на Львівщині знущалися з дітей: що відомо

Всіх дітей, які надавали свідчення, перемістили із закладу та перебувають у безпеці.

66d4328004e67

На Львівщині в навчально-реабілітаційному центрі вчиняли фізичне, психологічне та сексуальне насилля щодо дітей.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише ПІК

За його словами, у закладі знаходяться найвразливіші категорії дітей: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей з особливими освітніми потребами.

За свідченнями дітей, директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

Діти скаржились, що їм систематично говорили: «Ти нікому не потрібен/-а», «Твої батьки алкаші», «Ти хворий/-а», «З тебе нічого доброго не вийде».

“Ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до «хворих», недієздатних — «у них діагноз, вони неадекватні», що унеможливлювало їх подальший розвиток  та реабілітацію”, – зазначив Лубінець.

За словами омбудсмена, останні пів року діти та інші люди в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження.

Омбудсмен додав, що на місце викликали представників Нацполіції та прокуратури та “змусили” почати документувати факти порушення. Відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: «сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи».

“З понеділка я ініціюю нараду на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств, адже бездіяльність органів, що повинні захищати права дитини, є злочином. І негайного безумовного захисту потребує дитина, а не її кривдник”, – додав Лубінець.

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено