Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: піца на всі смаки (ФОТО)

17 січня відзначали Всесвітній день цього найпопулярнішого плоского коржа з начинкою.

photo 2025 01 17 19 50 32 4

“Піти на піцу”, “замовити піцу”, “спекти піцу” — ці терміни міцно прижилися в повсякденні. Вважається, що ця популярна страва прийшла до нас із Італії. Та й слово це походить від ломбардського pizzo, що означає «з’їсти щось за один раз або укус». 

Як швидко приготувати 

І справді, швидкий перекус замовляють, коли немає часу на приготування їжі. Однак можна не тільки замовити піцу додому з доставкою, але й самим довести до готовності за кілька хвилин. У торговій мережі пропонують готову заморожену піцу з різними начинками. Залишається лише поставити в духовку чи мікрохвильовку на кілька хвилин — і готово. За нинішньої зайнятості то надзвичайно зручно. 

Можна купити заморожені готові коржі або звичайні свіжоспечені. Для начинки традиційно беруть твердий сир різних сортів, ковбасу або варене м’ясо, овочі та зелень, печериці та рибу, різні соуси

“Якщо немає часу спекти коржі, то беру готові, — розповідає городенківчанка Мирослава Романюк. — Змащую майонезом, розкладаю плястерка копченої ковбаси, шматочки помідорів, присипаю твердим сиром, зверху додаю багато зелені. І роблю решітку з кетчупу та майонезу. Запікаю — смакота!”. 

photo 2025 01 17 19 51 16

Таку піцу готують і по-вегетаріанськи. Тоді замість м’яса чи ковбаси кладують порізані крабові палички або малосольну червону рибу, гриби. Випробуваний варіант — з консервованими рижиками і тонко нарізаною свіжою капустою. 

Спекти коржі так само нескладно. Рецептів чимало. Випробуваний такий. На 5 столових ложок просіяного борошна беремо 5 столових ложок сметани та 1 сире яйце, дрібку солі. Замішуємо рідке тісто, виливаємо його на розігріту і змащену олією чи маслом пательню тонким шаром і на маленькому вогні під кришкою випікаємо з одного боку. Перевертаємо на другий бік і змащуємо домашнім томатним соусом. Начинка довільна. Зверху натираємо твердий сир і ставимо допікатися на малий вогонь, так само під кришку. 

photo 2025 01 17 19 51 17

І навіть моторний парубок Еней її куштував

Вважається, що великі плоскі коржі з начинкою походять ще зі Стародавньої Греції. Традиція піци була особливо поширеною в Італії, однак згодом цей швидкий і смачний перекус поширився до інших регіонів. 

Та й на наших теренах такі страви були поширені. В поемі “Енеїда” Івана Котляревського згадується їжа, яку подають Енею. То це якраз плоскі коржі з вареними овочами зверху. 

«Там лакомини разні їли,

Буханчики пшеничні білі,

Кислиці, ягоди, коржі

І всякі різні витребеньки…». 

photo 2025 01 17 19 51 18 2

А ще в “Енеїді” згадується борошняна страва баба-шарпанина, а також пундики. Їх готували з прісного тіста на яйцях та сироватці. Замішане тісто має трохи вистоятися. А тоді його розкачують на тонкі коржі і підсмажують. Начинкою слугувала смажена цибуля.   

На Львівщині аналогом піци можна назвати пироги з начинкою. Для тіста беруть просіяне борошно, молоко-кисляк, харчову соду, сіль за смаком, сирі яйця та замішують м’яке тісто. Розкладають його в пательні так, щоб бортики були більшими. Тоді накладають начинку, прикривають тістом з країв, іноді навіть повністю защипують, і так підсмажують з обох боків до золотистої кірочки. Для начинки підходить і картопляне пюре зі смаженою на смальці цибулькою, і тушкована з грибами капуста, і картопля в перемішку з кисломолочним сиром. 

Такі коржі на зразок піци в різних регіонах мають свої особливості та назви. Це манакіш у країнах Середземномор’я, піта в Греції, лепінья в країнах Балканії. У Китаї схожі коржі називаються бінг, в Індії парата, у країнах Середньої Азії — наан та роті. У Фінляндії це рієска, у Франції — кіш. У Канаді полюбляють піцу-гетті та Pizza Poutine. У США популярна піца зі смаженою куркою. 

photo 2025 01 17 19 50 32 8

Найбільша та найдорожча піца

Є традиційні назви піци, де виробники неодмінно дотримуються рецептури. Тож де б ви не скуштували піцу маринара, піцу маргарита, чи гавайську піцу, їхні складники та смаки мають бути однаковими. 

“У грудні 2009 року піца Napoletana отримала статус Protected Designation of Origin (PDO) від Європейського Союзу, який захищає її назву за походженням, — читаємо у Вікіпедії. — 2012 року в Римі приготували найбільшу піцу в світі. Її площа становила 1261,65 квадратних метра. У 2016 році з’явилися перші роботизовані автомати, які друкували піцу на 3D-принтерах. У грудні 2017-го піца наполетана була внесена до Списків нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Піца від Гордона Рамзі  внесена до Книги рекордів Гіннеса як найдорожча в світі піца, доступна для придбання”. 

Людмила Стражник. Фото авторки та Мирослави Романюк

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено