Івано-Франківськ

Великий галицький водогін усе ще тільки на папері

Покроково, але дуже повільно, наближається реалізація проєкт водогону протяжністю 71 км.

Мета водогону – забезпечити якісною питною водою значну частину населених пунктів Галицького району та місто Бурштин, повідомляє ПІК.

Якщо точніше, то йдеться про давню ідею централізованого водопостачання Бурштина та сіл: Поплавники, Демешківці, Придністров’я, Німшин, Слобідка-Більшівцівська, Бовшів, Задністрянське та селища Більшівці (з врахуванням можливості подальшого продовження гілки водогону в напрямку Тустані, Дубівців, Ланів та Маріямполя).

Вчора, 11 березня, в Галичі відбулося громадське обговорення Звіту з оцінки впливу нового будівництва мереж на довкілля. В цілому документ має заспокійливий зміст. Проте, впродовж ще 25 днів в управлінні екології та природних ресурсів ОДА будуть приймати зауваження та пропозиції громадян щодо звіту.

Наразі ж, у процесі його обговорення в Галичі, акцентувалася увага на позитивних моментах майбутнього водогону. Питна вода з чистих підземних джерел Шевченківського родовища №4 потече до споживачів по поліетиленових трубах. Їх прокладуть в одну нитку підземним способом, щоб максимально захистити від негативних зовнішніх впливів.

Нагадаємо, що перше предметне обговорення ідеї цього водогону відбулося у жовтні 2017 року на «круглому столі» у Галичі за участі науковців НАН України та Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС. З того часу компанія ДТЕК у рамках соціального партнерства з громадами профінансувала розробку техніко-економічного обґрунтування водогону та виготовлення проєктний документації, інвестувавши на це понад мільйон гривень.

На прокладання ж бодай першої черги водної артерії протяжністю 28,9 км зі спорудженням насосної станції та резервуарів чистої води піде не менше 55 мільйонів гривень. Район не втрачає надії отримати ці кошти частково з державного та місцевих бюджетів, а також у якості фінансової підтримки з боку великого бізнесу: компанії ДТЕК, ТзОВ «Ґудвеллі Україна» та ПАТ «Івано-Франківськцемент». Поки цього не сталося, то не визначені й чіткі строки початку прокладання водної мережі.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

alt
© 2020 Всі права захищено