Івано-Франківськ

У Косові назвали нових володарів престижної премії: хто вони

Нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня під час відзначення 100-річчя від дня народження українського майстера декоративного розпису на кахлях Олекси Бахматюка.

unnamed 5

У Косові назвали нових володарів престижної премії – переможців конкурсу майстрів народного мистецтва на здобуття премії імені Олекси Бахматюка, повідомляє освська РДА, пише ПІК.

Члени оргкомітету мали можливість ознайомитися з матеріалами, поданими на здобуття премії та обговорити кандидатури номінантів.

” За результатами обговорення та голосування, лауреатами районної премії імені Олекси Бахматюка у 2020 році стали: Гринюк Марія Миколаївна (на фото)— заслужений діяч мистецтва України, керамік та мистецтвознавець, якій присуджено 1-е місце; Серьогіна Ірина Василівна — заслужений майстер народної творчості України, якій присуджено 2-е місце; Чорний Микола Орестович — майстер художньої кераміки; якому присуджено 3-е місце”, – йдеться у повідомленні на сторінці РДА у Фейсбуці.

В РДА додають, що відповідно до Положення про районні премії у галузі народного мистецтва і культури на здобуття Премії імені Олекси Бахматюка, нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня цього року під час відзначення 100-річчя від дня народження Бахматюка.

  • На фото керамічна  робота Олекси Бахматюка.

Довідково
Олекса Бахматюк (10 грудня 1820 – 15 березня 1882) — український майстер декоративного розпису на кахлях. Народився 10 грудня 1820 року у Косові на Івано-Франківщині.

Він є однією з найвизначніших постатей у місцевому гончарстві, класиком гуцульської кераміки, найвидатнішим майстром-гончаром Гуцульщини. Його авторству належать понад сотні кахлевих мальованих печей з багатообразними сюжетними композиціями, безліч мальованих тарелів, ваз, дзбанків.

Читайте також:

“Голос соцмереж Прикарпаття”: відверто про те, що шкарпетки – не лебеді, труси – не захисна маска, а дуля – це що?

“Люди Прикарпаття”: на вулиці Набережній у Франківську (ФОТО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено