Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Які фейки про інфекцію COVID-19 нав’язує українцям Російська Федерація

Цілковито вберегтися від маніпулятивного впливу неможливо. Однак уточнення відомостей через різні джерела, у тому числі офіційні, дозволить розпізнати відверті фейки.

novyj ekspert

Які фейки про інфекцію COVID-19 нав’язує українцям Російська Федерація, варто розібратися. Адже, за великим рахунком, РФ активно продовжує розповсюджувати пропаганду та створює нові інформаційні атаки стосовно України.

  • Сьогодні експертну оцінку щодо поширення вкрай сумнівної інформації надає експерт з галузі геополітики Максим Сірий, пише ПІК.  

Основним завданням російської пропаганди на сьогоднішній день є зумисне та свідоме поширення фальшивої інформації щодо масштабного розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 на території України. Мета цих потуг – створення паніки серед населення та відчуття незахищеності громадян всередині нашої країни.

Останнім часом, у соціальних мережах все частіше з’являються різного роду фейкові новини про поширення коронавірусу на тлі начебто неефективних методів боротьби з ним, що загрожують життю та здоров’ю населення.

А чи траплялися вам меседжі про смертельну небезпеку пошкодження мозку під час проведення ПЛР-тестів на коронавірусну інфекцію COVID-19 шляхом взяття мазка ватною паличкою з носової порожнини та пошкодження гематоенцефалічного бар’єру та ендокринних залоз під час такого тестування, що ніби створює передумови легкого потрапляння будь-якої інфекції до організму. У т.ч. мозку людини, та може спричинити порушення кровообігу і зору? Чи попадається фейкова інформація про високу ймовірність похибки тестів, а також випадки масового використання у медичних закладах уже заражених COVID-19 тестів та ключових комплектуючих?

На жаль, все це нам зловмисно нав’язують з “того боку”.

А чого тільки вартують публікації про те, що носіння масок послаблює імунітет та збільшує кількість смертельних випадків від пневмонії та серцево-судинних хворіб? Або дописи про примусову вакцинацію людей для здійснення тотального контролю над ними, «чіпування», а також поширювані кремлівськими сайтами цілі теорії змови щодо створення даного захворювання з метою зменшення чисельності населення землі.

Насправді, це лише частина фейків, народжених для України кремлівськими мас-медіа, які ми переглядаємо щодня в мережі Інтернет. Й інколи не усвідомлюючи відверто абсурдного змісту таких публікацій, поширюємо їх в соціальних мережах чи розповідаємо близьким та рідним, стаючи фактично розповсюджувачами абсурдних повідомлень, що масово використовуються російськими пропагандистами в інформаційній війні проти України.

Безумовно, цілковито вберегтися від маніпулятивного впливу неможливо.

Однак перевірка отриманої інформації, уточнення відомостей через офіційні джерела (порядок організації карантинних заходів та відповідальності за їх порушення розповсюджуватиметься виключно офіційними каналами через Інтернет-портали Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ), обізнаність у сфері методів пропагандистського впливу, а також вміння їх визначати у журналістських матеріалах – дають змогу виявити маніпулятивні прийоми та технології.

Це наразі найефективніший спосіб подбати про особисту інформаційну гігієну, а також уберегтися від несвідомого розповсюдження інформаційної пропаганди.

І звичайно ж, у період зростання захворюваності на COVID-19 в Україні, варто особливо ретельно дотримуватись карантинних вимог та обмежень, уникати масових скупчень людей. А також не забувайте перевіряти інформацію та довіряйте тільки перевіреним джерелам. І ще: бережіть свою психіку від абсурдних фейків. Будьте розважливі та здорові! – наголосив експерт з галузі геополітики Максим Сірий.

Читайте також:

Оцінка експерта: як Росія використала методи «сепаратизму» на Донбасі

Оцінка експерта: Війна без обмежень

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено