Івано-Франківськ

Як схуднути після свят. Поради дієтолога з Франківська

Під час складання меню на щодень дієтологиня рекомендує звернути увагу на Гарвардську тарілку здорового харчування.

Як схуднути після свят. Поради дієтолога з Франківська

Як схуднути після свят, від яких залишились не тільки приємні враження, а й зайві кілограми та друге підборіддя? Так, мамині пампушки та голубці були занадто апетитними, щоб від них відмовитися. Та тепер прийшов час повернутися у форму, коли гудзик на улюблених штанах легко застібався.

Як схуднути без стресу для організму для читачів ПІК розповіла педіатр та лікар-дієтолог Оля Іванчук (на фото).

Вчасний сон проти зайвих кілограмів

На здорове харчування важливо переходити поступово. Якщо ми вчора їли пампухи, холодець, салати, вживали алкоголь, а сьогодні хочемо оголосити голодування, то організм нам не подякує. Треба щотижня заводити 3-4 нові звички, які потрбно повторювати та з часом довести до автоматизму.

Наприклад, обов’язково щодня робити 5-6 тисяч кроків, пити більше води (30 мл на кілограм) та з’їдати більше овочів.

Також варто:

  • Замість солодощів їсти сухофрукти.
  • Змінити характер приготування їжі: смажити продукти на антипригарній сковороді, соняшникову олію замінити оливковою, гарбузовою чи іншою більш корисною.
  •  Бути активним, тренуватися у спортзалі.
  • Сніданок не пропускати. Часто ми замінюємо його круасаном, обідаємо пізніше, а потім вдома ситно вечеряємо та набираємо зайві калорії.
  • Вечеряти треба за дві години до сну, щоб їжа встигла перетравитися. Важливо не переїдати, щоб кишково-шлунковий тракт теж відпочив, коли ми спимо. Тоді ми прокинемось більш бадьорими.

“Лягати спати теж слід швидше. Якщо ми недосипаємо через перегляд серіалів, а потім швидко прокидаємось на роботу, то нашому організму потрібно більше енергії. Ми це відчуваємо, тому більше їмо. До того ж, коли ми спимо, виділяється гормон соматотропін, який відповідає за схуднення вночі”, – додала Оля Іванчук.

З хлібом теж худнуть

Під час складання меню на щодень дієтологиня рекомендує звернути увагу на Гарвардську тарілку здорового харчування. Згідно з нею у раціоні має бути пів тарілки овочів та фруктів, 25% білків (риба, курка, морепродукти, квасоля), 25% вуглеводів,  цільнозернових продуктів (вівсянка, рис та продукти, які з них роблять). До слова, хліб грубого помолу не треба виключати з раціону, адже у ньому є клітковина та вітаміни групи В.

В інтернеті можна знайти безліч методів схуднення, серед них дієти, побудовані на принципі дефіциту калорій. Наприклад, людина відмовляється від всіх продуктів, крім гречки та кефіру. Та таке одноманітне харчування швидко набридає, а втрачені кілограми швидко повертаються.

“Починати слід з невеликого дефіциту калорій. Важливо, щоб не було постійного відчуття голоду. Не рекомендую інтервальне голодування, коли людина 4 години їсть, а 20 – ні. Для організму це стрес, виділяється гормон кортизол. У такому стані кілограми швидко втрачаються, але потім швидко набираються”, – зауважила лікарка.

Важливо, щоб втрата ваги була здоровою. Перші результати можна побачити за 2-3 тижні. Чим більша маса тіла, тим швидше чоловік чи жінка худне. Та якщо після 3-4 тижнів дієти немає результату, людині варто звернутися до лікаря. На схуднення впливають також вік, стать та наявність хронічних захворювань.

Головне – мотивація

Дієтолог згадує про “синдром товстого метелика”. Людина якийсь час цілеспрямовано худне, а потім потрапляє на застілля, дозволяє собі з’їсти зайве й думає, що вже нема сенсу продовжувати дієту, бо “все пропало”. Та це помилка. На наступний день можна бути більш активним.

До слова, якщо ви на дієті і йдете у гості, то присутнім краще не зізнаватися, що хочете схуднути. Так можна уникнути жартів у вашу сторону. А невеличкий шматок торту, яким ви поласуєте, можна “зігнати” на наступний день прогулянкою чи пробіжкою.

Також помилково думати, що здорове харчування – це дорого. Блогери чи не щодня хизуються сніданками з авокадо, дорогою рибою та кіноа. Та цьому є аналоги, які містять ті ж вітаміни. Замість лосося можна смакувати скумбрією чи оселедцем, сир “Філадельфія” замінити простим сиром, а замість авокадо з’їсти огірок, квашену капусту чи зробити вінігрет.

“Справа не тільки у тому, щоб схуднути після свят. Здорове харчування – це не короткочасна перспектива. Правильна дієта сприяє гарній шкірі, міцним волоссю та нігтям, а також впливає на загальне самопочуття. Треба тільки знайти мотивацію, змінити звички та спосіб життя”, – додала дієтолог.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Ваш гороскоп на тиждень: 25 – 31 січня

Як схуднути після свят: дієта Ніколь Кідман допоможе за два тижні

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено