Розпорядженням цісарсько-королівського намісника краю Г.Колларда від 11 січня 1916 р. в місті встановлювалися максимальні ціни на муку. Так, мука пшенична хлібна і житня мали коштувати не більше 50 сотиків. У випадку невиконання цих цінових вимог влада і поліція попереджали про реквізиції та покарання штрафами до 2000 корон або арешт до трьох місяців, писав у своїй книзі «Станіславів у часи лихоліть великої війни (1914-1918 рр.)».
7 січня 1916 р. Магістрат заборонив продаж хліба і кондитерських виробів за відсутності хлібних карточок.
Вкінці-кінців 4 лютого 1916 р. було введено обмеження на вживання хліба на одну особу (для працюючих – 300 грамів на особу; для родин працюючих – 200 грамів на особу). Мешканців міста попереджали: якщо “хтось використає легковажно свої запаси чи в інший спосіб їх позбудеться, то буде відчувати голод, бо для нього хліба не буде”.
13 березня 1916 р. з ціллю унеможливлення дефіциту було оголошено, що купити хліб і муку можна тільки в тій гміні, в якій була видана хлібна карточка, а з 16 березня мешканці міста мали визначитися з торгівельним закладом (з 25 запропонованих), де б вони отоварювали свої хлібні карточки.
Для боротьби зі спекуляціями і приховуванням запасів цукру Магістрат 14 січня 1916 р. визначив 17 продавців цукру, що могли його продавати за фіксованою ціною – 1 корона 6 сотиків. Натомість 27 січня 1916 р. було оголошено максимальні ціни на нафту (1 літр нафти – 44 сотики).
5 лютого 1916 р. влада почала вимагати від всіх виробників і продавців цукру повідомити про його запаси та попередила, що приховування запасів цукру карається арештом від 1 місяця до 1 року.
Розпорядженням австрійського намісника від 6 березня 1916 р. заборонявся продаж молока і молочних продуктів у закладах громадського харчування з 14.00 до 19.00. Винятки були зроблені тільки для їдалень, де харчувалися незаможні громадяни. У них можна було продавати молочні продукти також і з 14.00 до 15.00 та з 18.00 до 19.00.
Соціально-економічна ситуація не покращувалася, а тому 20 березня 1916 р. було введено карточки на цукор для тих родин, що мали запаси цукру не більше 2,5 кг на особу. Цукерні, кав’ярні, ресторації мали подати до органів влади інформацію про свої потреби у цукрі, а також повідомити пронаявні резерви кави. Одночасно сільськогосподарські виробники, торговці і підприємці мали прозвітувати місту про стан запасів картоплі в місті.
Між іншим, у листопаді 1915 року особи, які перебували в Станиславові більше 24 годин, мали отримувати спеціальні дозволи.
Читайте також:
- Ретро Івано-Франківськ: як станіславчанин сенсаційно поборов чемпіона Піддубного (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: як 123 роки тому у місті з’явилася небачена до цього розвага (ФОТО)
- Ретро Франківськ: 347 років тому місто відвідав майбутній король Ян Собєський (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: як місто випередило Краків та Львів (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: поява отців-єзуїтів та будівництво колегіуму
- Десять цікавих та маловідомих фактів про пам’ятник Міцкевичу в Івано-Франківську (ФОТО)
- 126 років тому відбулося відкриття залізничної лінії Станиславів-Вороненка (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: як 126 років тому місто відвідала всесвітньовідома актриса (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: як 117 років тому місто відвідав видатний композитор (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: 114 років тому сталася найбільша крадіжка в історії пошти (ФОТО)
- Ретро Івано-Франківськ: 123 роки тому запрацювала модернова цегельня Урмана (ФОТО)
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook, Instagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг