Івано-Франківськ

Було-стало: аптека “Під ангелом” на вулиці Собеського (ФОТО)

Аптека на вулиці Сапіжинській відкрилася 1910-му і стала п’ятою в Станіславові. Очолював її високоосвічений магістр фармації Казимир Арматис.

litopys 1 1

Він багато років був головою станиславівської Спілки аптекарів і зумів згуртувати навколо себе колег завдяки своєму професійному авторитету та позитивним рисам характеру.

Якраз у рік своєї смерті Арматис мав відсвяткувати п’ятдесятирічний ювілей професійної діяльності, адже свою працю на ниві фармації він розпочав ще у 1886 році, писав “Західний кур’єр”.

Його улюблене дітище – аптека “Під ангелом” – стала результатом багаторічної праці в інших закладах, зокрема в аптеці Альбіна Аміровича, яку Арматис орендував з 1905 року.

photo 2021 02 09 14 29 35 scaled

Аптека «Під ангелом». Фото 1933 року

Кримінальна історія 

Цікаво, що пан Арматис залишив слід не лише в історії місцевої аптечної справи, а й у кримінальній хроніці. Зокрема в 1911 році у його аптеці сталася велика неприємність. Один з працівників закладу, такий собі Голівенка, зламав аптечний сейф, поцупив сімсот корон і накивав п’ятами, скориставшись з того, що власник аптеки спав. Ще один прикрий випадок трапився в серпні 1931 року.

Арматис тоді мешкав на вул. Липовій (тепер вул. Шевченка, 15), у віллі свого зятя доктора Гамерського. До вілли вломилися злодії, які пограбували аптекаря та його сім’ю на 12 тис. злотих, украли також ювелірні прикраси і цінне хутро. До речі, саме зять аптекаря лікар Гамерський став новим власником аптеки після смерті тестя.

Фінансова складова 

Зарплата працівників аптек залежала від займаної посади: найбільше отримували магістри фармації, середня чи трохи вища від середньої була зарплата в асистентів, а найменше отримували «працівники фізичні», тобто підсобники, досліджувала історик Наталія Храбатин. 

Так, згідно з відомостями про зарплату, працівники аптеки Казимира Арматиса у Станиславові отримували у жовтні 1936 року: 215 зл., 115 зл., 100 зл., 90 зл. і 50 зл. – фізичний працівник.

Що було далі?

Згодом аптеку перейняв фармацевт Гамерський. Він разом із рідним братом, лікарем Станіславом, мешкав у гарній віллі на Шевченка, 15. В 1945-му родину заарештували, а жилплощу звільнили для командувача 38 армією генерала Москаленка.

Аптека працює й досі. Донедавна вона була – “Іва-Фарм”, а згодом – “Аптека низьких цін”.

photo 2021 02 09 15 39 08 scaled

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено