Івано-Франківськ

Польське місто розриває проєкт з Тернополем через стадіон Шухевича. Що каже влада Тернополя?

У мерії Тернополя також прокоментували ситуацію.
Польське місто Замостя припиняє реалізацію разом з Тернополем європейського гранту на майже 69 тис. євро через надання тернопільському міському стадіону імені головнокомандуючого УПА Романа Шухевича.

Про це повідомляє Укрінформ, пише ПІК.

1615395581 305

«З великим сумом констатуємо той факт, що 5 березня депутати ради Тернополя назвали міський стадіон іменем Романа Шухевича — керівника УПА, відповідального за звірячі вбивства польського населення в 1943-44 роках», – написав Внук.

Він також повідомив, що міська влада Замостя змушена призупинити співпрацю з Тернополем, зокрема, фінансування проєкту “Спільна історія Тернополя і Замостя”, на який Польща збиралася виділити майже 69 тис. євро.

Наразі ситуацію не коментують.

Напередодні  (джерело: Facebook):

Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що посол Ізраїлю в Україні, який обурився присвоєнням імені Героя України, головнокомандувача УПА Романа Шухевича тернопільському стадіону, став заручником “радянської історіографії”. Скасовувати своє рішення місцева влада не буде.

Щодо самого Шухевича мер нагадує, що з вересня 1942 по лютий 1943 родина Романа Шухевича переховувала в своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг.

“Радянську пропаганду взяла на озброєння сучасна Росія. Відкриті архіви КДБ УРСР переконають пана посла в моїй правоті. Він, як і багато інших, відкриє для себе чимало нового про діяльність Романа Шухевича та Української Повстанської Армії – Армії Воюючої України. Ми можемо дискутувати, але рішення міської ради Тернополя про присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича не буде скасовано. Кожна країна шанує своїх героїв. Без цього нація не має майбутнього. В історії кожної нації є особистості, без яких вони ніколи не постали б незалежними. Таким був Джордж Вашингтон для США. Таким був один з національних героїв євреїв, сьомий прем’єр-міністр Ізраїлю, лауреат Нобелівської премії миру, Менахем Бегін. Що поєднує цих людей з Романом Шухевичем? Усі вони свого часу були ворогами для метрополій, коли боролися за право своїх народів за Незалежність. Без Бегіна не було б держави Ізраїль, а без Шухевича не було б незалежної України”, – йдеться у повідомленні.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено